"SB" ISPRED NARODNOG POZORIŠTA: Enis Bešlagić na crvenom tepihu obilježio 21. godišnjicu od premijere filma “Gori vatra” na SFF-u (FOTO)

Bosanskohercegovački film “Gori vatra”, priča o raspadu porodice ispričana u poslijeratnom kontekstu.

  • Kultura

  • 22. Avg. 2024  22. Avg. 2024

  • 0

Enis Bešlagić večeras je prošetao crvenim tepihom Sarajevo FIlm Festivala.

Prošla je 21 godina otkako je film "Gori vatra" premijerno prikazan publici Sarajevo Film Festivala 2003. godine. Jedan od glumaca u filmu Pjera Žalice, Enes Bešlagić, obilježio je ovaj rođendan na crvenom tepihu SFF 2024. pokazujući prstima broj "21".

Kako je naglasio, Enisu je ovo formalno drugi put na crvenom tepihu nakon 21 godinu. Prvi put na crvenom tepihu SFF-a bio je kada je bila premijera filma "Gori vatra" Pjera Žalice.

Bešlagić je prošetao s ekipom filma "Megdan: Između vode i vatre" reditelja Alekse Balaševića.

"Nakon 21 godinu od filma 'Gori vatra' nisam imao priliku da imam svoj film na Sarajevo Film Festivalu. Tako da je to meni drugi put u životu, a ako ovako nastavim, vidimo se kad budem imao sedamdeset godina kada ćemo proslaviti zajedno, ali nadam se da neće biti tako. Uglavnom, sretan sam što dolazim s jednom fenomenalnom ekipom i jednim divnim filmom koji je za ljude koji vole gledat filmove. Ovo će biti jedan jako dobar film", rekao je Enis Bešlagić, navodi Klix.

Film je proglašen najboljim na Sarajevskom filmskom festivalu, osvojio je Srebrnog leoparda na festivalu u švicarskom Locarnu, Zlatnu zvijezdu na Međunarodnom filmskom festivalu u Marakešu i posebno priznanje žirija na Zagreb film festivalu. “Gori vatra” je bio bosansko-hercegovački kandidat za Oscara. Bosanskohercegovački film “Gori vatra”, priča o raspadu porodice ispričana u poslijeratnom kontekstu. Tešanj, mali, ni po čemu izuzetan gradić – na površini dobri, otvoreni ljudi, skroman, pošten život, pijaca, tradicija i komšiluk. Ali ispod površine: glad, etnička netrpeljivost, kriminal, prostitucija i totalna korupcija. 

Onda stiže vijest o skoroj posjeti američkog predsjednika –Bill Clintona gradu, i njegovoj spremnosti da tom prilikom postane počasni građanin i kum opštine. Sve izgleda kao jasan nagovještaj dolaska boljih dana, dana blagostanja, napretka i sreće. Ali to mora i da se zasluži: u sedam dana sve što nije dobro: kriminal, korupcija, etnička netrpeljivost, mora jednostavno da nestane. Pod nadzorom i uz svesrdnu pomoć posmatrača iz međunarodne zajednice počinje besomučna borba za stvaranjem demokratije za sedam dana. U toj trci grad potpuno poludi.

U filmu glume, osim Bešlagića, glume Bogdan Diklić, Saša Petrović, Izudin Bajrović, Jasna Žalica, Senad Bašić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...