POLITIZACIJA POŽARA: Dodik odlikovao jedinicu iz Srbije, zahvala helikopterskom servisu RS-a, a za OSBiH ni to

Državni ministar odbrane Zukan Helez najavio je da će odlikovati helikoptersku posadu Oružanih snaga, koja je ugasila 98 posto svih požara u BiH

  • Politika

  • 23. Avg. 2024  

  • 1

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik organizovao je prijem za pripadnike Helikopterske jedinice MUP-a Srbije i Helikopterskog servisa RS-a, a na kojem je "Ordenom časti sa srebrnim zracima" odlikovao Nenada Nedića, komandanta Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, piše Faktor.ba.

Dodik je, prenosi RTRS, čestitao svim pripadnicima Helikopterskog servisa Srpske i Helikopterske jedince MUP-a Srbije, te se zahvalio za sve što su odradili u proteklom periodu.

"Profesionalno ste osigurali da šteta od vatrenih stihija bude manja i učinili jedno snažno ljudsko i humano djelo, žrtvujući ponekad i svoje živote za sigurnost drugih, ostajući predani i odlučni da to odradite", kazao je Dodik.

Naglasio je da su "i pored svih peripetija vezanih za BiH, pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije stavljeni na raspolaganje kada su za to stvoreni uslovi i učinili da borba sa vatrenim stihijma bude okončana ranije".

"Vaša podrška nam znači, ne samo u vezi toga, već i u drugim dešavanjima. Znači nam i saradnja, koju imate sa Vazduhoplovnim servisom Republike Srpske, znače nam prijateljski odnosi koje gajite sa svojim prijateljima, a upravo tako se mogu najbolje osigurati i koordinacija i identitet prijateljskog postupanja u svim situacijama, kada je to potrebno", dodao je Dodik, te poručio da su svi zahvalni Srbiji, jer je omogućila i stavila kao prioritet pomoć Republici Srpskoj.

U izvještaju RTRS-a navodi se kako su "pripadnici Helikopterske jednice MUP-a Srbije i Helikopterskog servisa Republike Srpske pokazali humanost, odlučnost i izuzetnu hrabrost u višednevnoj borbi sa vatrenom stihijom u Nacionalnom parku Sutjeska i na području Bileće, štiteći stanovništvo i materijalna dobra Republike Srpske".

O angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH, čiji su piloti itekako pokazali humanost, hrabrost i odlučnost i gasili požar u NP Sutjeska ni riječi. Niti su spomenuti, niti pozvani na prijem kod Dodika, a kamoli odlikovani.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez nakon objave ove informacije oglasio se na Facebooku najavivši kako će on odlikovati helikoptersku posadu Oružanih snaga BiH za njihov angažman prilikom gašenje požara u našoj zemlji.

"To je moja ustavna i zakonska nadležnost. Oni su heroji i ponos Bosne i Hercegovine. U toku sezone požara bili su angažovani prilikom gašenja više od 10 požara na svim dijelovima naše zemlje. Za 20-tak dana sezone požara imali su više sati letenje nego bilo koje druge prethodne kalendarske godine od osnivanja Oružanih snaga BiH. Gašenje svih požara u našoj zemlji je 98 posto zasluga helikopterske posade Oružanih snaga BiH", naveo je Helez.

Dodao je kako su pripadnici OSBiH pokazali humanost, odlučnost i izuzetnu hrabrost štiteći stanovništvo i materijalna dobra Bosne i Hercegovine.

"Prilikom svog angažmana bili su profesionalni, konkretni, direktni i precizni u gašenju vatrene stihije. Ponekad dovodeći i svoje živote u opasnost za sigurnost drugih, pokazali su da su spremni i sposobni izići na kraj sa najtežim izazovima. Pokazali su da građani naše zemlje mogu računati na njih", naveo je Helez.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...