MIRO LAZOVIĆ ZA "SB" PORUČIO: "Dodik dobro zna da je ujedinjenje RS-a sa Srbijom nemoguća misija"

Dodikove zapaljive govore prokomentirali smo sa Mirom Lazovićem, predsjednikom Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i članom ratnog Predsjedništva.

  • Vijesti

  • 16. Sep. 2024  16. Sep. 2024

  • 1

U jeku predizborne kampanje, predsjednik manjeg bh. entiteta RS i lider SNSD-a Milorad Dodik ponovo se počeo koristiti zapaljivom retorikom rekavši, najprije u Drvaru, a ponovivši to i u Novom Sadu da su "Srbi u ovaj vijek ušli sa dvije države - Srbijom i RS".

Govorio je to i u zapostavljenim srpskim opštinama u BiH, nedovoljno razvijenim, ali se nije postidio činjenice da za te opštine ne radi ništa.

Njegove zapaljive govore prokomentirali smo sa Mirom Lazovićem, predsjednikom Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i članom ratnog Predsjedništva.

Trojka šuti

"Može Dodik stotinu hiljada puta izjaviti da je RS država, njegov verbalni kalem na bosanskohercegovačko stablo se neće primiti. Milorad Dodik dobro zna da RS nije niti će ikada biti država kao što zna da je ujedinjenje RS-a sa Srbijom nemoguća misija", prokomentirao je Lazović za "Slobodnu Bosnu" naglašavajući da Dodikovi verbalni napadi na BiH ne prestaju, iako se tako ponekad čini.

"Ponavljaju se iz dana u dan. Istovremeno RS pravi blokade u radu državnih institucija i oni će na tome istrajavati. Problem je što na njegovu destrukciju nema adekvatnog odgovora. Prije svega Tužilaštva BiH, a i njegovih koalicioni partijski partneri HDZ, SDP, NiP i Naša stranka uredno ćute. A kad istina zaćuti, ponavljana laž biva prihvaćena", kategoričan je Lazović.

U RS-u djeca uče o ratnim zločincima

Dodik je u Drvaru, na centralnoj tribini SNSD-a, rekao da je mnogo važno to što danas srpska djeca u ovoj federalnoj opštini izučavaju maternji srpski jezik, u godini kada se obilježava 10 godina od borbe roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja da njihova i druga djeca u RS-u izučavaju bosanski, a ne bošnjački jezik čiji im naziv nastoje nametnuti. U godini kada je izmijenjen nastavni plan i program kako bi učenici devetih razreda osnovne škole učili kako su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, presuđeni ratni zločinci koji izdržavaju doživotne kazne zatvora, zapravo heroji, kako BiH nije država, kako je centralizira itd.

" A kad je u pitanju srpski jezik, Dodik bi trebao znati da su u FBiH srpski, hrvatski i bosanski jezik ravnopravni za razliku od RS-a gdje bosanski jezik nije priznat. U FBiH djeca uče čirilićno pismo ,a u RS-u se spremaju udžbenici u kojima će se trovati djeca sa veličanjem ratnih zločina i presuđenih zločinaca. To nije put koji djecu u RS-u vodi ka evropskim vrijednostima već put za buduće nesporazume i sukobe", prokomentirao je Lazović za "SB".

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...