BIVŠI MINISTAR ODBRANE CRNE GORE O POSJETI DIREKTORA CIA-e REGIJI: "Ostaje zagonetka zašto SAD dopuštaju Beogradu..."

(...) da nestabilnost izvozi van granica svoje zemlje.

  • Politika

  • 25. Avg. 2024  25. Avg. 2024

  • 1

O posjeti Sarajevu, Beogradu i Prištini visokih zvaničnika sigurnosti NATO-a i CIA-e za Oslobođenje je govorio bivši ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

"U svakom slučaju, poruka je prije svega Miloradu Dodiku i njegovim separatističkim tendencijama da Sjedinjene Američke Države to svakako neće dozvoliti, neće blagonaklono gledati na ono što Dodik i njegovi ljudi rade u Bosni i Hercegovini", odgovorio je pitanje o tome šta znači posjeta Williama Burnsa našoj regiji:

"Ono što ostaje nejasno jeste da ono što se očigledno ne toleriše u Bosni i Hercegovini, svakako se toleriše u Beogradu, jer pretpostavljam da se ni Milorad Dodik ne bi ponašao na način na koji se ponaša da nema apsolutnu podršku Beograda i Aleksandra Vučića. Dakle, da li je u pitanju neki širi interes ili šta je, ali u svakom slučaju ostaje zagonetka zašto Sjedinjene Američke Države dopuštaju Beogradu da nestabilnost izvozi van granica svoje zemlje.

Ponašanje Srbije prema susjedima, prije svega Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, nešto je što ne može biti stremljenje savremene evropske civilizacije i Sjedinjenih Država. U svakom slučaju, svi smo znatiželjni da vidimo šta će biti posljedice jedne ovako iznenadne posjete."

Da li se iz posjete visokih zvaničnika može iščitati da više nikakvih podjela na Balkana neće biti, bilo je još jedno pitanje.

"Iskreno se nadam da je to u pitanju, jer očigledno je neophodno otvarati nove frontove kako bi se olakšala pozicija Rusije u sukobu u Ukrajini. Balkan je uvijek bio plodno tlo za izazivanje takvih sukoba. Ne znam koje su obavještajne informacije u pitanju, ali svakako da intenzivna diplomatska aktivnost visokih bezbjednosnih predstavnika, bilo NATO-a, bilo CIA, bilo EU, ide u prilog tome da se neke stvari pomjeraju sa mrtve tačke i da se svi nadamo da će to doprinijeti smirivanju tenzija na zapadnom Balkanu, kako bi zapadni Balkan mogao da u dogledno vrijeme postane dio evropske zajednice, i ne samo evropske već i evroatlantske, onaj dio koji to već nije", kaže Predrag Bošković.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...