ERDOGAN SA OBILJEŽAVANJA HISTORIJSKE POBJEDE KOD MALAZGIRTA: "Naš cilj je da budemo nada za potlačene"

"Nismo i nećemo nikada dozvoliti onima koji pokušavaju da nas razdvoje na osnovu naših različitosti i onima koji pokušavaju posijati razdor među nama", rekao je Erdogan.

  • Svijet

  • 26. Avg. 2024  26. Avg. 2024

  • 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska uvijek biti na strani nedužnih i potlačenih.

Erdogan je danas u turskom gradu Mus prisustvovao obilježavanju 953. godišnjice historijske pobjede u Bitci kod Malazgirta (Manzikerta).

"Naš put je 'Stoljeće Turske'. Koračat ćemo ovim putem upravo pod svjetlom pobjede kod Malazgirta" , naglasio je turski lider.

Erdogan je proteklih godina predstavio viziju “Stoljeće Turske“ koja uključuje niz programa, projekata i ciljeva u skladu s nacionalnim interesima Republike Turske.

Poručio je da će Turska uvijek biti na strani nedužnih i potlačenih.

"Naš cilj je da budemo nada za potlačene, mehlem za rane koje krvare i svjetlost budućim generacijama. Naša misija je da uvijek budemo na strani istine u borbi između istine i laži", kazao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Istakao je da sve izazove mogu prevazići samo ako kao narod ostanu ujedinjeni i složni.

"Nismo i nećemo nikada dozvoliti onima koji pokušavaju da nas razdvoje na osnovu naših različitosti i onima koji pokušavaju posijati razdor među nama", rekao je Erdogan.

Bitka kod Malazgirta, grada na istoku Turske, odigrala se 1071. godine kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alpa Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena odbrambena moć Bizantijaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u historijsku pokrajinu Anadoliju.

Bitka kod Malazgirta se u historiji smatra presudnim događajem koji je izravno odgovoran za kasniju propast Bizantije, a Seldžuci su nošeni pobjedom u toj bitci nastavili pobjedničke pohode u Maloj Aziji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...