AKTIVISTA NEDIM MUSIĆ IZ "KARTON REVOLUCIJE" ZA "SB": "Pretpostavljam razlog zašto mi je odbijen ulazak u Srbiju"

"Slobodna Bosna" kontaktirala je Musića s namjerom da nam ispriča svoj slučaj, je li mu poznat razlog zabrane ili ga pretpostavlja.

  • Vijesti

  • 27. Avg. 2024  27. Avg. 2024

  • 0

Nakon što je jedna od najpoznatijih pjevačica u regiji Severina Vučković zadržana na granici sa Srbijom kao "neprijateljica režima", pa je na granici ispitivana čak i o mišljenju o tome da li je u Srebrenici bio genocid, zašto je podržala građanske proteste protiv iskopavanja litija itd, ne smiruju se reakcije kritičara Vučićevog režima, ali i onih koji su na "svojoj koži" prošli kroz istu torturu kao Severina.

Među bh. građanima koji su vraćeni s granice sa Srbijom su folk-pjevačica Selma Bajrami, koju je jučer u svom komentaru na Severinin slučaj spomenuo i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim glumac Feđa Štukan, ali i aktivista, malo "običniji" građanin od javnih ličnosti - Nedim Musić iz Karton revolucije.

"Slobodna Bosna" kontaktirala je Musića s namjerom da nam ispriča svoj slučaj, je li mu poznat razlog zabrane ili ga pretpostavlja.

"Iz, do danas, nepoznatog razloga sam zadrzan na granici između Crne Gore i Srbije 5 i po sati, gdje sam bio ispitan od strane MUP-a srbije o mojim razlozima putovanja u Srbiju. Rekao sam da se vraćam s odmora, ispričao plan putovanja, a zatim i opisao čime se bavim. Pričao sam da pokret 'Karton revolucija' promoviše mir i suživot i borbu protiv korupcije i nacionalizma. Nakon toga moj ulazak u Srbiju je odbijen zbog negativne procjene bezbjednosnog rizika. Možemo pretpostaviti da kao razlog može biti naša borba za spas i očuvanje prirode na Balkanu. Ne želimo da Bosanci i Hercegovci, a ni Srbi, budu robovi stranih kompanija i da nam se uništava priroda pod izgovorom da će se svi obogatiti. Eto, to je moja pretpostavka", naveo je Musić za "SB" osvrnuvši se na slučaj iz 12. jula kada se ovo dogodilo.

Pitali smo Musića šta kao aktivista misli o ovom načinu cenzure i nametanja.

"Ivica Dačić je jutros izjavio da je Srbija slobodna zemlja, a zatim je spomenuo da će se obrisati spiskovi. Pa kako Srbija može biti slobodna zemlja ako se zatvaraju građani Srbije i šalju im se inspekcije u cilju zastrašivanja jer pričaju protiv litijuma, a građanima zemalja regiona se zabranjuje ulaz u Srbiju bez objašnjenja?", pitao je Musić.

(S. H.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...