TAJNO, TAJNIJE, ČOVIĆU I NIKŠIĆU NAJMILIJE: Javnost ne zna šta se dešava na sastancima "radne grupe" za izradu zakona o gasovodu "južna plinska interkonekcija"

Dakle, u ovom trenutku ne znamo, a prateći izvještaje sa sjednica Vlade FBiH i saopćenja resornog Ministarstva je nemoguće saznati šta radi ta famozna radna grupa i koliko će njen rad trajati.

  • Politika

  • 27. Avg. 2024  27. Avg. 2024

  • 1

Osim informacije da postoji, javnost više ne zna ništa o "Radnoj grupi" za izradu zakona o gasovodu Južna plinska interkonekcija koju je formirala federalna vlast (Trojka i HDZ BiH). Ne bi ni to bilo poznato da jedan portal prije mjesec nije nešto načuo pa pitao Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva FBiH postoji li takva Radna grupa. Iz Ministarstva su potvrdili da Radna grupa postoji, ali nisu odgovorili ko je čini, kada su se počeli sastajati, gdje se sastaju i kada će završiti posao. Iz tog Ministarstva su rekli da su u Radnoj grupi „stručne osobe“ koje posjeduju veliko iskustvo u gasnom sektoru, ali da su u njoj i „stranački“ predstavnici.

Kako je rečeno, oni bi trebali da usaglase stručni i politički dio, čij je cilj što skorije rješenje za gasovod Južna plinska interkonekcija, odnosno da se zakon koji će napisati(?) članovi Radne grupe nađe što prije na sjednicama Vlade i Parlamenta FBiH.

U stilu poruka koje se mogu čuti sa ratišta u Ukrajini ili Pojasu Gaze iz Ministarstva su rekli da će se pregovarati i dogovarati koliko god je moguće da dobijemo zakon o gasovodu Južna plinska interkonekcija.

Podsjetimo, zakon o gasovodu južna plinska interkonekcija napisan je davno, ali ga je Nikšićeva vlada povukla, jer se nije svidio Draganu Čoviću koji ima neke sasvim druge ideje o tome ko bi i kako trebao realizovati ovaj posao koji je prije nekoliko godina trebao koštati oko 100 miliona eura, a sada mu je cijena zbog odugovlačenja već skočila na 150 miliona eura. Čoviću je trn u oku BH-Gas, federalna kompanija koju Čović ne smatra dovoljno „hrvatskom“. Zbog toga (i ne samo zbog toga) je pretrpio žestoke kritike američke administracije, pa su mu se već bile smiješile i američke sankcije. No, Čović, baš kao i Milorad Dodik se nada da će odlaskom američkog ambasadora Michaela Murphyija u BiH doći neki „blaži tip“ sa Zapada koji će zažmuriti na njihovo muljanje.

No, vratimo se mi gasovodu južna plinska interkonekcija koji bi našoj zemlji trebao donijeti toliko željenu energetsku sigurnost. Dakle, u ovom trenutku ne znamo, a prateći izvještaje sa sjednica Vlade FBiH i saopćenja resornog Ministarstva je nemoguće saznati šta radi ta famozna radna grupa i koliko će njen rad trajati. O njoj šute i Nikšić i Čović koji je ovih dana izjavio kako je sretan zbog funkcionisanja federalne vlasti „jer ga SDP nijednom nije preglasao“. I to je ok, ali je cijena toga da se federalni partneri, čini se, ne vole baviti teškim temama, a ni transparentnost im nije jača strana, jer da je ima neko bi medije pozvao na zasjedanja radne grupe koja se bavi kreiranjem ovako važnih zakona, kao što je zakon o gasovodu južna plinska interkonekcija. Informacije o radu radne grupe se ne mogu naći na zvaničnim stranicama Vlade i Ministarstva. Tako je nemoguće saznati ko su „eksperti“, šta je sporno u starom zakonu, gdje radi i kako radi ta radna grupa. Ko u njoj ima veće pravo glasa, politika ili struka?

Pravo na informacije imaju i oni koji su dali glas Trojki i HDZ-u, ali i svi građani FBiH koji će na kraju platiti izgradnju gasovoda. Po kojoj će to cijeni biti, da li će se i ko „ugraditi“ u taj gasovod saznat ćemo u skorijoj budućnosti.

(D. Omeragić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...