NA BRDU IZNAD SPLITA IZGORJELO JE SVE OSIM OVE KAMP KUĆICE: Vlasnik zemljišta otkrio u čemu je tajna

Prije noćašnjeg, posljednji veliki požar na ovom području dogodio se u julu 2017. kada su izgorjele ogromne površine makije i borove šume.

  • Regija

  • 27. Avg. 2024  

  • 0

Sinoć nešto prije 22 sata udar munje izazvao je požar na brdu Markovača istočno od Žrnovnice, koja se nalazi istočno od Splita. Vatra je krenula iznad napuštenog naselja Nugal te se koncentrično širila u svim smjerovima. Jak pljusak iza ponoći ugasio je velik dio vatrene fronte, no jedan dio otišao je prema jugu, prema području Vilara.

Te padine su obrasle u makiju jer se nekoliko desetljeća zemlja nije obrađivala, piše Dalmacija Danas.

Prije noćašnjeg, posljednji veliki požar na ovom području dogodio se u julu 2017. kada su izgorjele ogromne površine makije i borove šume.

Tamo se nalazi i fiksna kamp kućica koja sada služi za držanje opreme potrebne za pčelarstvo. Kako se može vidjeti na fotografijama snimljenim s obližnjeg brda Perun, izgorjela je cijela padina brda, no okolica ove kućice potpuno je netaknuta. Vlasnik Niko Barbarić otkrio je za Dalmacija Danas kako je to moguće.

"Redovito kosimo i čistimo okolicu kuće, a požar nema šanse kada dođe do uređenog zemljišta. Identično se dogodilo 2017. godine kada je cijelo područje izgorjelo, a okolica naše kućice ostala je potpuno netaknuta", govori Barbarić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...