VLADIKA GRIGORIJE U PUNOJ DVORANI U CENTRU BEOGRADA: Ne može jedan čovjek da zna sve unaprijed, pa bio on i predsjednik, a što se tiče litijuma…

Što se tiče knjige „Stranac u šumi”, ona je autorova ispovijest o sedmogodišnjem monaškom iskustvu u manastirima Ostrog i Tvrdoš prije nego što je 1999. izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog.

  • Regija

  • 13. Sep. 2024  13. Sep. 2024

  • 1

Predstavljena je nova knjiga episkopa njemačko-diseldorfskog Grigorija Durića, inače rodom iz Vareša, pod nazivom “Stranac u šumi”, u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Sugovornici su bili: profesor Vladeta Janković, Danijela Jelić, filolog i dugogodišnja vladikina saradnica, pisac Miljenko Jergović, a dijelove iz knjige čitao je glumac Vojin Ćetković.

Vladika Grigorije posebno je pozdravio samo “književnika, pjesnika, borca, iako neki kažu za obojicu da su izdajnici”, Momčila Trajkovića, predsjednika SNV KiM. Vladika Grigorije ocijenio je da razlog što je “Kolarac” pun to što su “svi došli da čuju živu riječ, od koje nema ničeg moćnijeg, jer su se sve audiovizuelne kombinacije pokazale kao polukomunikacija”.

-Meni se posrećilo što ste došli vi kojima niko nije platio da dođu ovde, kazao je Grigorije.

-To govore i knjige koje nas uče da gledamo široko i da ne bude uskogrudi…Za mene je književnost važna zato što se bavi životom. Ona je lek. Bez književnosti i sveštenik je samo žrec… Književnost nam pomaže da otkrijemo da moramo da se otvorimo i slušamo, o čemu govore i mnogi primeri iz Bibilije. I Biblija je književnost… Naš glavni problem je to što jedan čovek ne može sve da zna unapred, a da ne sasluša ljude oko sebe. Koja majka, otac, profesor, predsednik.., sve zna unapred. Taj nas nikada neće čuti, mada i on treba da priča i pojasni šta ga muči. Važno je pričati o jednostavnim, opipljivim stvarima, slušati i razumeti. Time započinje drugačiji odnos, ali kod nas nema mnogo ljudi spremnih da slušaju, rekao je vladika Grigorije, navodeći razgovor kao recept za komunikaciju i sa neistomišljenicima i kad su u pitanju aktuelni litij i pretvaranje Beograda u Dubai.

-Za kraj živa istina. Došao jedan bogat čovek kod mene u Dizeldorf, i malo se oslobodio, i pita on mene što si ti protiv litijuma. Ja kažem da sam za travu, livade i krave, a on mene gleda začuđeno. Recite vi meni, pitam ga ja, zašto je dobar litijum, a on mi kaže, jel znate šta će biti Beograd, biće Dubai – ispričao je vladika Grigorije uz smeh prisutnih.

Što se tiče knjige „Stranac u šumi”, ona je autorova ispovijest o sedmogodišnjem monaškom iskustvu u manastirima Ostrog i Tvrdoš prije nego što je 1999. izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog.

Vladika Grigorije kaže da je želio da “ispriča svoju priču o monaštvu na drugačiji način – s pogledom iznutra i jezikom 21. vijeka”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...