U GAZI SE POJAVILA BOLEST KOJA JE ISKORIJENJENA PRIJE 25 GODINA: Počelo vakcinisanje

"Kampanja cijepljenja protiv dječje paralize važna je prije svega jer je sve više prognanika na malim prostorima i jer se među djecom šire epidemije", rekao je Aid Abu Taha (33), koji je doveo na cijepljenje sina od 11 mjeseci.

  • Svijet

  • 31. Avg. 2024  

  • 0

U centru Pojasa Gaze danas je počela kampanja cijepljenja protiv dječje paralize, dan uoči stupanja na snagu "humanitarne stanke" u borbama kako bi se omogućilo cijepljenje.

"Ekipe ministarstva zdravlja, UNRWA-e i nevladinih organizacija počele su kampanju cijepljenja protiv dječje paralize u središtu Pojasa Gaze", rekao je liječnik Musa Abed, direktor za hitnu pomoć pri ministarstvu zdravlja Hamasove vlade. Prvi slučaj dječje paralize potvrđen je nedavno kod desetomjesečnog djeteta u Pojasu Gaze, gdje je ta bolest iskorijenjena prije 25 godina.

UN je zbog rata u Pojasu Gaze, koji je počeo 7. listopada prošle godine Hamasovim napadom na Izrael, poslao 1.2 milijuna doza cjepiva koje se uzima na usta u obliku kapljica. Potrebne su dvije doze cjepiva s mjesec dana razmaka. Roditelji su AFP-u rekli da su došli po prvu dozu jer se boje epidemije.

"Kampanja cijepljenja protiv dječje paralize važna je prije svega jer je sve više prognanika na malim prostorima i jer se među djecom šire epidemije", rekao je Aid Abu Taha (33), koji je doveo na cijepljenje sina od 11 mjeseci.

Humanitarne pauze

Bakr Dib (35) došao je cijepiti svoje troje djece u dobi od tri, pet i osam godina. "U početku sam oklijevao, jako sam se bojao da cjepivo nije sigurno, ali kada sam vidio da svi idu u centar za cijepljenje, uvjerili su me pa sam i ja došao", rekao je. 

"Od početka rata moja djeca oboljela su od nekoliko bolesti jer u ratu ne možete imati dobru higijenu", dodao je. 

WHO je u četvrtak objavio da su izraelske vlasti pristale na niz "humanitarnih stanki" od po tri dana u središtu, na jugu i sjeveru Pojasa Gaze kako bi se omogućilo cijepljenje 640.000 djece protiv dječje paralize.

Zbog oštećenih cesta i raseljenosti ljudi, UN smatra da bi mogao trebati još jedan dan za svaku zonu, a dogovor predviđa da humanitarna stanka, koja traje od ranog jutra do početka poslijepodneva, može biti produljena. 

Po UN-u, "u svakoj fazi kampanje mora se obuhvatiti najmanje 90 posto djece kako bi se zaustavilo epidemiju."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...