ZABRINJAVAJUĆE VIJESTI IZ NJEMAČKE: AfD vodi u anketama pred izbore u Brandenburgu

Prema anketi istraživanje instituta za istraživanje javnog mnijenja INSA za tri lokalna lista, AfD bi dobio 28 posto glasova ispred ranije dominantne Socijaldemokratske partije (SPD) lijevog centra za koju se predviđa da će osvojiti 25 posto.

  • Evropa

  • 17. Sep. 2024  

  • 0

Nekoliko dana pred izbore za parlament u Nemačkoj pokrajini Brandenburg koja okružuje Berlin, krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) i dalje vodi u anketama, pokazuje novo istraživanje objavljeno u utorak.

Prema anketi istraživanje instituta za istraživanje javnog mnijenja INSA za tri lokalna lista, AfD bi dobio 28 posto glasova ispred ranije dominantne Socijaldemokratske partije (SPD) lijevog centra za koju se predviđa da će osvojiti 25 posto.

Ako se ostvare ta predviđanja, pokrajinski premijer i glavni kandidat SPD-a Dietmar Woidke, koji je na funkciji 11 godina, neće uspeti u svom glavnom izbornom cilju da SPD ostane najjača snaga u parlamentu koja zasjeda u glavnom gradu pokrajine Potsdam, nedaleko od Berlina.

Woidke je najavio da više neće učestvovati u vlasti u slučaju pobjede AfD na izborima.

Oko 2,1 milion ljudi Brandenburgu ima pravo glasa na izborima u nedelju.

Prema istraživanju objavljenom u utorak, konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) će osvojiti 16 posto, ispred nove krajnje lijeve, populističke stranka Alijanse Sahra Wagenknecht sa 14 posto glasova.

Zeleni, krajnjelevičarska Die Linke i lokalni savez Brandenburških ujedinjenih građanskih pokreta (BVB)/Slobodni birači biće ispod cenzusa od pet posto i stoga su u opasnosti da ne uđu u parlament.

AfD je početkom septembra prvi put pobijedila na regionalnim izborima, osvojivši najviše glasova u Tiringiji, dok se u susjednoj Saksoniji završila iza CDU.

Time je prvi put nakon Drugog svjetskog rata, krajnje desna populistička stranka pobijedila na izborima i to se dogodilo 1. septembra, na 85. godišnjicu napada nacističke Nemačke na Poljsku.

Tiringija i Saksonija, kao i Brandenburg nalaze se na teritoriji bivše Istočne Nemačke, gdje je AfD posebno jak.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...