PUTIN TVRDI: "Zapad je Ukrajinu pretvorio u 'čip za pregovaranje' kako bi ostvario geopolitičke ambicije"

Putin je dalje kazao da su milioni civila u regionu Donbasa podvrgnuti genocidu, granatiranju i blokadi od strane vlasti u Kijevu.

  • Svijet

  • 02. Sep. 2024  02. Sep. 2024

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Ukrajina pretvorena u “čip za pregovaranje“ koji Zapad koristi da ostvari geopolitičke ambicije, prenosi Anadolija.

“Glavni razlog današnje tragične situacije u Ukrajini je namjerna antiruska politika koju vodi kolektivni Zapad predvođen Sjedinjenim Američkim Državama. Decenijama su tražili potpunu kontrolu nad Ukrajinom. Ukrajina se bukvalno pretvorila u čip za pregovaranje koju Zapad koristi da ostvari svoje geopolitičke ambicije”, rekao je Putin u intervjuu za mongolske novine “Onoodor“ uoči zvanične posjete toj zemlji u utorak.

Tvrdeći da tekući sukob u Ukrajini ima istorijske korijene, Putin je u dijelu intervjua kojeg je objavio Kremlj rekao da su SAD i njegovi saveznici organizirali proteste na Majdanu 2014. godine, koji su doveli do svrgavanja tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, definirajući to kao puč.

Putin je dalje kazao da su milioni civila u regionu Donbasa podvrgnuti genocidu, granatiranju i blokadi od strane vlasti u Kijevu.

“Mržnja prema svemu što je rusko postala je zvanična ideologija Ukrajine”, smatra Putin.

Također tvrdi da je na sceni prirodni ishod destruktivne strategije Zapada prema Ukrajini.

“Povrh toga, zapadne elite nastavljaju da pružaju veliku političku, finansijsku i vojnu podršku aktuelnom ukrajinskom režimu, smatrajući ga oružjem protiv Rusije“, rekao je Putin.

Dodao je da je Moskva toga svjesna i da će nastaviti da pokušava da ostvari sve ciljeve svoje specijalne vojne operacije kako bi osigurala sigurnost Rusije i njenih građana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...