ŠEF CIA-e IZNIO ŠOKANTNE INFORMACIJE: Postojao je stvaran rizik da će Putin upotrijebiti nuklearno oružje

Burns je rekao da je tadašnji iznenadni prodor na sjeveroistok Ukrajine potaknuo strahove da bi Putin mogao posegnuti za najekstremnijim mjerama.

  • Svijet

  • 07. Sep. 2024  

  • 0

Postojao je stvarni rizik da bi Rusija mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u prvim mjesecima rata u Ukrajini, otkrio je šef CIA-e Bill Burns na FT Weekend festivalu u Londonu.

Burns je rekao da je tadašnji iznenadni prodor na sjeveroistok Ukrajine potaknuo strahove da bi Putin mogao posegnuti za najekstremnijim mjerama.

"U jesen 2022. je postojao stvarni rizik od moguće uporabe taktičkog nuklearnog oružja", rekao je Burns, prenosi The Telegraph.

"Nismo si mogli dopustiti zastrašivanje"

"Predsjednik me poslao da razgovaram s ruskim kolegom kako bih jasno prenio kakve bi bile posljedice takve vrste eskalacije. Nastavili smo biti vrlo direktni u tim razgovorima.

Nismo si mogli dopustiti da nas zastraši takvo zveckanje oružjem ili prijetnje. Ali morali smo biti svjesni mogućnosti da se nešto takvo dogodi", objasnio je Burns.

Burns se u studenom 2022. u Ankari, u Turskoj, susreo s ruskim kolegom. O tom sastanku tada je izvijestila i Bijela kuća: "Burns će prenijeti poruku o posljedicama eventualne ruske uporabe nuklearnog oružja i rizicima eskalacije za stratešku stabilnost."

Rusi bi optužili Kijev?

The Telegraph podsjeća kako su se u listopadu 2022. pojavili strahovi od mogućeg ruskog napada, nakon što je ministar obrane Sergej Šojgu izjavio da Ukrajina planira upotrijebiti radioaktivnu prljavu bombu. Sumnjalo se da bi Rusi mogli izvesti napad i okriviti Kijev za to.

Ruski državni mediji tada su tvrdili da Kijev skuplja nuklearni materijal za prljavu bombu ili oružje male snage.

Velika Britanija je odmah odbacila te tvrdnje, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je jasno da Rusija sama planira napad prljavom bombom.

Britanski šef tajne službe: Samo jedna strana govori o nuklearnoj eskalaciji

Richard Moore, šef britanske obavještajne službe (MI6), izjavio je: "Cijelo vrijeme postoji samo jedna strana koja govori o nuklearnoj eskalaciji, a to je Putin.

To je duboko neodgovorno i nitko na Zapadu neće biti zastrašen takvim prijetnjama ili bilo kojim drugim ponašanjem ruske države. Putin je nasilnik. Nastavit će povremeno zveckati oružjem, ali čini se da je postao očajan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...