BIDEN SE OTVORIO: "Netanyahu ne čini dovoljno da osigura dogovor o taocima"

Upitan planira li ove sedmice objema stranama predstaviti konačni dogovor o taocima, Biden je rekao: “Vrlo smo blizu tome”. “Nada izvire večno”, dodao je na pitanje da li će dogovor biti uspešan.

  • Svijet

  • 02. Sep. 2024  

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je konačni dogovor za oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi bio vrlo blizu, ali da misli da izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne čini dovoljno da osigura takav sporazum.

Biden se sreo s novinarima u Bijeloj kući, nakon što su izraelske snage tokom vikenda izvukle tijela šest talaca, uključujući 23-godišnjeg Amerikanca sa izraelskim državljanstvom Hersha Goldberg-Polina, iz tunela u Gazi. Izraelska vojska saopštila je da su taoci ubijeni netom prije njihovog dolaska, te da su ih navodno ubili militanti Hamasa.

Upitan planira li ove sedmice objema stranama predstaviti konačni dogovor o taocima, Biden je rekao: “Vrlo smo blizu tome”. “Nada izvire večno”, dodao je na pitanje da li će dogovor biti uspešan.

Najnovije smrti talaca izazvale su nove kritike strategije o prekidu vatre Bidenove administracije usred predsjedničke kampanje u SAD-u i pojačale pritisak Izraelaca na Netanyahua da vrati preostale taoce kući.

Upitan da li misli da Netanyahu čini dovoljno da osigura dogovor o taocima, Biden je rekao “Ne”, ali nije precizirao na šta je konkretno mislio.

Bidenova kritika Netanyahua dolazi u vrijeme kada se on i potpredsjednica Kamala Harris, suočavaju sa sve većim pozivima na odlučan potez kako bi se okončao gotovo 11-mjesečni rat u Gaza.

Sukob je posijao podjele među demokratama, a mnogi naprednjaci vrše pritisak na Bidena da ograniči ili barem postavi uslove za isporuku američkog oružja Izraelu.

Biden i Harris trebali su se u ponedjeljak sastati s pregovaračkim timom SAD-a o sporazumu o taocima kako bi razgovarali o naporima za postizanje sporazuma za oslobađanje preostalih zarobljenika, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...