TROJKA SAMO ŠUTI I SLUŠA ČOVIĆA: Hrvatska nije učestvovala u gradnji, zašto Andrej Plenković otvara most Počitelj-Zvirovići?

"Ovo je dakle jedna u nizu podlih provokacija iz Zagreba. To je njihov neizgovoreni ali aktivan već godinama plan da se ovaj dio maksimalno pohrvati", kaže Numanović

  • Politika

  • 02. Sep. 2024  

  • 2

Tek od nedavno poznat kao most “Hercegovina” kod Počitelja a koji je dio autoceste na koridoru Vc između Budimpešte i Ploča bit će pušten za saobraćaj 4. septembra.

Za otvaranje do jučer u narodu poznatog kao počiteljski most vlasti planiraju tom prilikom organizirati veliku proslavu kojoj će u sklopu posjete BiH prisustvovati i premijer Hrvatske Andrej Plenković, prenosi televizija Hayat.

"Ništa tu ne bi bilo čudno da je Hrvatska npr. Izdvojila dio sredstava za izgradnju ove dionice. Ovako to neki vide tek kao obilježavanje teritorije jer pozivnice je diktirao Čović, a poslao Lasić, smatra Numanović, koji je po objavi scenarija otvaranja mosta odmah kontaktirao kolege iz Hrvatske koji su istakli da je krajnje neobično da Plenković dolazi i da govori, te da se takvo nešto ne radi. Pitao ih je i bi li bilo moguće da mi uradimo nešto slično, naprimjer, u Gunji.

"Naravno da je odgovor bio da je to nezamislivo i nemoguće. Ovo je dakle jedna u nizu podlih provokacija iz Zagreba. To je njihov neizgovoreni ali aktivan već godinama plan da se ovaj dio maksimalno pohrvati. Da to bude u svakom pogledu sastavni dio Hrvatske osim formalno. Jedino će postojati neka granica. Taj dolazak kao i cijeli scenarij je jedna provokacija na koju se ne smije pristati.

"Hrvatska nije učestvovala u gradnji mosta i dolazak Plenkovića je krajnje nepotreban. Otvaranje mosta treba upriličiti, ali tako da govornici na otvorenju budu osobe povezane s gradnjom i finansiranjem mosta" smatra dugogodišnja novinarka Amina Čorbo Zećo koja naglašava kako „most u Počitelju grade građani BiH, jer će oni da vraćaju kredit od 101 milon eura koliko smo zaduženi. Dolazak Plenkovića na otvaranje ovog mosta. Evo sad se najavio ranije, a znamo da je samo upadao bez najava u BiH zapravo je poruka politike HDZ-a ali i Trojke koja je šutke pristala i prihvatila da na otvorenju mosta Počitelj bude pod zastavom HDZ-a.

I to ne pod zastavom Hrvata u BiH, nego onom HDZ-a BiH s obzirom na to da oni koji nisu pod istim kišobranom i nisu legitimni, dodaje.

"Dragan Čović svakim svojim potezom želi da na određeni način kroz svoju vladavinu u Hercegovini i u kantonima gdje su Hrvati većina da zapravo pokaže da tzv. Herceg Bosna živi, i ona suštinski i živi, to znaju Bosnjaci i Srbi koji naseljavaju ove kantone. Dakle, Čović ne krije svoju politiku. Najveći problem u svemu je što Trojka takvu politiku prihvata.

Na otvaranju 980 metara dugog mosta u okviru svečanog programa učestvovat će Hrvatska glazba Mostar, Klapa Drača, Antonija Batinić i HKUD Rodoč. A nakon obilježavanja teritorija, odnosno otvaranja mosta, on bi trebao biti u funkciji od 5. septembra u podne, a oni će od tog trenutka, kada putuju iz pravca Mostara prema Hrvatskoj, autocestom moći doći do graničnog prijelaza Bijača – Nova Sela i nastaviti putovanje autocestom Dalmatina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...