PLENKOVIĆ U VELIKIM PROBLEMIMA: Objavljen novi izvještaj MFRR-a, evo šta su sve učinili premijer Hrvatske i članovi vlade...

Dodaje se i da je predsjednik DP-a Ivan Penava u maju rekao da bi njegova stranka podržala novu koalicijsku vladu na čelu s Andrejem Plenkovićem samo ako bi ukinula financiranje tjednika Novosti.

  • Regija

  • 11. Sep. 2024  11. Sep. 2024

  • 1

Stanje slobode medija u Hrvatskoj je zabrinjavajuće - premijer RH Andrej Plenković diskreditira novinare, a od sedam ovogodišnjih zabilježenih slučajeva kršenja slobode medija pet su počinili članovi vlade ili drugi dužnosnici", ističe se u izvještaju Media Freedom Rapid Responsea (MFRR).

''Premijer Andrej Plenković diskreditirao je novinare u javnim raspravama zbog njihova kritičkog izvještavanja o njemu i njegovoj stranci", navodi se u izvještaju, saopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Dodaje se i da je tjednik Nacional u aprilu objavio snimku internog sastanka HDZ-a na kojem Andrej Plenković optužuje novinske kuće poput N1, Telegrama i Nacionala da su dio urote protiv njega i stranke.

Dalje se navodi da je, nakon što je Jutarnji list otkrio povjerljivu prepisku preko WhatsAppa između tadašnjeg suca, a danas glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, o njihovim čestim susretima i međusobnoj naklonjenosti, Plenković optužio Jutarnji list za korupciju i zlonamjerno izvještavanje. 

Dodaje se i da diskreditirajući komentari političara nisu novost te navodi primjer premijera Plenkovića, koji je na konferenciji za novinare verbalno vrijeđao novinarku televizije N1 kako bi izbjegao odgovoriti na njezina pitanja. 

Zabrinutost zbog napada na medije koji dolaze od Domovinskog pokreta

MFRR izražava i drugu veliku zabrinutost zbog napada na medije koji dolaze od Domovinskog pokreta. Tako se ističe da je u lipnju ove godine Stjepan Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta optužio novinara Andreja Dimitrijevića za medijsko zlostavljanje i zastrašivanje zbog navodnog neovlaštenog fotografiranja njegova automobila, u kojem su se mogla vidjeti njegova djeca, u sklopu istrage nad nekretninama koje Bartulica nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici.

Dodaje se i da je predsjednik DP-a Ivan Penava u maju rekao da bi njegova stranka podržala novu koalicijsku vladu na čelu s Andrejem Plenkovićem samo ako bi ukinula financiranje tjednika Novosti. Penava je izrazio duboko neslaganje s uređivačkom politikom Novosti, koje su prepoznatljive po svom kritičkom pisanju o vlasti.

''Novosti su nakon ovog incidenta bile na meti prijetećih poruka", ističe u izvješću. Navode se i kampanje blaćenja portala Faktograf i Klimatskog portala, podsjeća se na SMS-prijetnje bombom u svibnju upućene redakciji Nacionala te upozorava da nedavni amandman Kaznenog zakona ("Lex AP") dodatno narušava slobodu medija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...