VRUĆINE I SUŠA NAPRAVILI OGROMNE ŠTETE: Poljoprivredni proizvođači traže da se proglasi stanje elementarne nepogode

Ako visoke temperature potraju još nekoliko dana, neće biti potrebe ni da ulazimo u njive - kažu proizvođači.

  • Ekonomija

  • 02. Sep. 2024  

  • 0

Vrućine i suša prouzrokovali su ogromne štete u poljoprivredi. Zbog manjka prinosa, cijene povrća i voća na tržnicama stalno rastu. 

Prije samo nekoliko dana - u jeku sezone - kilogram paradajza na bijeljinskoj zelenoj pijaci iznosio je 8,5 KM. Povrtlarska proizvodnja podbacila je, najmanje, oko 50 %.

"Paradajz i paprika, ti proizvodi su jednostavno progorjeli. Ni krompira nema”, kaže Radenko Arsenović.

No, najveće štete su na ratarskim kulturama. U strahu od požara i dodatnih šteta, zemljoradnici ovih dana užurbano skidaju sa oranica ono malo žitarica što je preostalo za berbu, navodi FTV.

"Skidamo zbog vjetra ili oluje, da nam ne napravi još goru pštetu, jer ionako nemamo ništa”, kaže Goran Spasojević.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice Savo Bakajlić ističe kako ne razumiju zašto Ministarstvo poljoprivrede ne razgovara s njima: “Da vidimo kako da ovo prevaziđemo - vidite li da cijene namirnica već idu u plafon?”.

Rast cijena, koji se čini neizbježnim, dodatni je udar na ionako opterećen džep bh. građana. U najavi je i poskupljenje pšenice, što će, lančano, dovesti do skoka cijena brašna i pekarskih proizvoda. Potrebne su hitne mjere, upozoravaju ekonomisti.

“Sve ove mjere koje su do sad preduzimane su bile kratkoročne - a to znači zaključavanje cijena. Pola ljudi nije ni informisano o kojim s proizvodima radi, malo trgovaca to objasni u radnjama. Druga stvar - koliko potrošača ima dovoljno novca da u vremenu kad je to sniženje može da kupi za duži period. Tako da su te akcije, iako trenutno izgledaju dobre, ustvari besmilene. Treba raditi na duži period, a to je izmijeniti stopu PDV-a i ograničiti rast marži. Jer kod nas se sve slobodno formira, počev od cijena do marži”, objašnjava Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono iz Bijeljine.

Ako visoke temperature potraju još nekoliko dana, neće biti potrebe ni da ulazimo u njive - kažu proizvođači. Traže proglašenje stanja elementarne nepogode. Trenutno vagaju prinose kukuruza da bi dokazali stepen nastale štete.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...