JELENA TRIVIĆ NIKAD OŠTRIJA I DIREKTNIJA: "Dosta je obmana, Republika Srpska je pred bankrotom!" (VIDEO)

Trivić naglašava da je korupcija dovela do trenutnog stanja u Republici Srpskoj i to putem izvlačenja javnog novca iz budžeta podobnim firmama i pojedincima.

  • Politika

  • 03. Sep. 2024  

  • 1

Politika, koju godinama vodi vlast u Republici Srpskoj predvođena SNSD–om, gura RS u ekonomsku provaliju. Politika nenamjenskog zaduživanja i izvlačenja novca iz budžeta putem tendera, došla je na naplatu, poručila je Jelena Trivić.

RS je u pred bankrotom i pozivam Vladu Srpske da javno kaže da nije tako, rekla je Trivićeva.

"Vlast u Srpskoj, koja silna zaduženja poredi sa visoko razvijenim zemljama i njihovim kreditima, je vlast koja obmanjuje javnost. Republika Srpska nema više od čega da vraća zajmove koje je godinama uzimala, a nije stvarala proizvodnu djelatnost. Zato je trenutno u predbankrotnom stanju", kategorična je Jelena Trivić.

"Ako kasnite prema dobavljačima, ako kasnite prema poljoprivrednicima, znate da im je rečeno strpite se, ako kasnite prema drugima kojima ste dužni da isplatite određene naknade, to je već predbankrotno stanje.

Prvi u redu za isplatu nisu penzioneri, jer se sav novac prvo usmjerava za otplatu kredita, a nakon toga se dalje raspodjeljuje šta ostane. Ali, zemlja koja je stabilna, nema nikakve redove, te zbog toga javna istupanja iz Vlade Srpske o stabilnosti budžeta ne piju vode", kaže Trivić, inače doktor ekonomskih nauka.

Ona poziva Vladu RS-a da izađe i saopšti javno tačne informacije.

"Neka izađe Vlada i neka kaže da su servisirane obaveze sve. Ne samo ovo o čemu sam prethodno govorila, penzije i slično. Naravno da postoje prioriteti, i naravno da jedni mogu da čekaju više od drugih. Ali ako nije predbankrotno stanje, nek izađe Vlada i kaže sve je isplaćeno.“

Trivić naglašava da je korupcija dovela do trenutnog stanja u Republici Srpskoj i to putem izvlačenja javnog novca iz budžeta podobnim firmama i pojedincima.

„Ako vi kroz tendere i javne nabavke izvlačite određenu količinu novca, ako su javni radovi, kolokvijalno rečeno, naduvani. I ako nešto što košta milion, košta milion i 300 ili više, tu dolazi do korupcije i izvlačenja javnog novca. Ako država ili neke institucije dozvoljava da se u svakom poslu neko ugradi od novca koji se prikupi od građana i privrede, onda ostaje manje onoga što je država dužna da isplati građanima.“

Ona naglašava da je potrebna finansijska kontrola, odnosno mora da se zna za svaku konvertibilnu marku koja je ušla u budžet gdje je izašla.

„A ne kako vam dolaze, da vi gasite požare. Pa sad isplati ovo, jer nam gori, pa onda ono nešto drugo. Bez reda?  Ne bez nekog reda, nego bez ikakvog, odgovorno tvrdim. To vam je po principu, Dodik nazove Zoru Vidović i kaže Zoro sad uradi to i to. Možda ja kao univerzitetski profesor ne bi trebalo to tako da govorim, ali ne znam kako drugačije da objasnim kako to funkcioniše i koliko je to pogubno za javni sistem.“

Prema njenim riječima politika inata i prkosa, pogotovo u ovakvoj finansijskoj situaciji, nije niti će donijeti ništa dobro Republici Srpskoj, smatra Jelena Trivić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...