NEVJEROVATNA TEORIJA TOME MONE: Srbi nisu ni živjeli dok SNS i Vučić nisu došli na vlast

Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja funkcionera vladajuće stranke koji spinovanjem skreću pažnju javnosti sa aktuelnih kriza poput najave kopanja litijuma u dolini Jadra ili gašenja Srbije na Kosovu.

  • Regija

  • 04. Sep. 2024  

  • 0

Ministar unutrašnje i vanjske trgovine Srbije Tomislav Momirović promovisao je akciju "Najbolja cijena" i tom prilikom iznio niz neistina, uz neizbježno etiketiranje i napade na medije, prenosi beogradski portal Direktno.rs.

Akcija “Najbolja cijena” zvanično je počela 1. septembra, a kako je predstavio premijer Srbije Miloš Vučević, do kraja oktobra će biti sniženo oko 700 proizvoda iz 81 grupe namirnica. Tokom predstavljanja te akcije, iza brda praška, pelena i toalet papira nazirao se i ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović, koji je i dva dana kasnije na Happyju nastavio da promoviše ovu akciju, ali neuspješno.

Analizu njegovog gostovanja napravio je Istinomjer. Tako je ministar Momirović izjavio da je do sada jaja po komadu plaćao 20 dinara (0.34 KM), ali su mu rekli da koštaju zapravo 15 (0.25 KM).

"Ja sam do sada jaja plaćao uvijek 20 dinara i onda kada su mi rekli da je jaje 15 dinara i da ga spuštaju na 12 dinara (0.20 KM), ja sam se malo zbunio", rekao je Momirović tokom gostovanje uz poruku "Svi u markete".

Laž oko minimalne plate

Ističući ekonomske uspjehe Srbije, Momirović je naveo da je minimalna plata prije 10 godina bila 120 eura, što je neistina, jer je minimalna zarada 2014. godine bila 20.240 dinara, što je prema tadašnjem kursu bilo 175 eura, navodi se u analizi Istinomjera.

Ministar je također iznio netačnu tvrdnju rekavši da je prosječna zarada prije samo 10 godina bila 35.000 dinara (586 KM).

"To je bila realnost naše države, jedan industrijski čemer i jad", dodao je, prenosi Istinomjer.

Prema podacima RZS-a, prosječna zarada 2014. godine bila je 44.530 dinara (746 KM).

Momirović je u odnosu na period prije 10 godina govorio o nezaposlenosti u Srbiji.

Manipulacija oko nezposlenosti

Ovakva poređenja su jedna od čestih manipulacija - riječ je o poređenju neuporedivih podataka jer je u više navrata (2014, 2021. godine) mijenjana metodologija Ankete o radnoj snazi, navodi Istinomjer u svojoj analizi.

"I nemojmo zaboraviti da mi najbolje ocjene od strane Evropske unije imamo kada pričamo o vladavini prava, o pravosuđu", rekao je Momirović ističući dostignuća Srbije.

Iako nije jasno da li je ministar poredio Srbiju sa nekim drugim zemljama ili je samo reforme u oblasti vladavine prava isticao kao najuspješnije, izvještaji Evropske komisije o stanju vladavine prava i napretku Srbije ga suštinski demantuju.

U Izvještaju EK o stanju vladavine prava u Srbiji za 2024. ističe se da je politički pritisak na sudstvo i tužilaštvo "i dalje na visokom nivou", kao i da je bezbjednost novinara "izvor zabrinutosti", navodi istinomjer.

Osim toga, izvještaj EK o napretku Srbije (2023) navodi da je Srbija u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava i pravosuđe ostvarila ograničen, odnosno izvjestan napredak.

Kako je objavio Istinomjer, prije nego što se osvrnuo na akciju "Najbolja cijena", Momirović je kritičkim medijima zalepio etiketu - gospodari virtuelne realnosti na čelu sa Draganom Šolakom.

Potom je te "gospodare" optužio da su vodili aktivnu kampanju da se Srbija proglasi "genocidnom državom" i da stalno "vode kampanju" protiv predsjednika Vučića i cijele njegove porodice „na najbrutalniji, najvulgarniji i najužasniji način“.

Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja funkcionera vladajuće stranke koji spinovanjem skreću pažnju javnosti sa aktuelnih kriza poput najave kopanja litijuma u dolini Jadra ili gašenja Srbije na Kosovu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...