"UVODIMO ZABRANE I KAZNE": Na jednoj od omiljenih plaža u Hrvatskoj postalo neizdrživo

Također, izdan je nalog za uklanjanje ilegalnih sidrišta na ovim lokacijama

  • Regija

  • 05. Sep. 2024  

  • 0

Nakon haotičnih scena tokom ovog ljeta na popularnim pulskim plažama, Grad Pula je poduzeo hitne mjere kako bi regulirao stanje na lokacijama poznatim kao Galebove/Golubove stijene i Plaža Valovine.

 

Popularnost ovih destinacija, koje su postale hit na društvenim mrežama poput Instagrama, dovela je do preopterećenja zbog velikog broja kupača, kajakaša i plivača, što je rezultiralo potrebom za intervencijama.

U sklopu mjera, Grad Pula je 15. augusta postavio psihološke barijere na plažama Valovine i Galebove stijene, prema naredbi Lučke kapetanije. Ove barijere su dio šireg plana za regulaciju pristupa i smanjenje gužvi.

Također, izdan je nalog za uklanjanje ilegalnih sidrišta na ovim lokacijama, poznatih kao "corpo morto", koja su u prošlosti doprinijela dodatnom opterećenju prostora.

Kako bi dodatno regulirali promet i pristup, postavljene su visinske barijere koje onemogućavaju prolaz vozilima višim od 2,3 metra. Pomorski redari su svakodnevno obavljali ophodnje kako bi nadzirali provedbu propisa i sankcionirali prekršaje, uključujući ilegalno privezivanje kajaka, odlaganje na plažama i kršenje uvjeta dozvola.

Kazne za prekršaje variraju: za obrtnike koji se bave kajacima kazne se kreću od 200 do 660 eura, dok fizičke osobe mogu biti kažnjene s iznosom od 50 do 260 eura. Kazne za prekršaje prema Odluci o komunalnom redu iznose od 663,62 do 1327,23 eura za pravne osobe, dok za obrtnike i fizičke osobe kazne variraju ovisno o težini prekršaja. Kamperi koji krše Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti suočavaju se s kaznom od 200 eura, prenosi Jutarnji.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...