ZAPAŽANJE BIVŠEG AMBASADORA SAD-a: "Izgleda da se više angažujemo oko Vučića dok pomalo gubimo Bosnu i Hercegovinu..."

(...) Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju.

  • Politika

  • 05. Sep. 2024  05. Sep. 2024

  • 1

"I nema smisla to što Zapad jača predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji održava odnose Beograda i Moskve", izjavio je danas nekadašnji američki ambasador pri NATO-u Kurt Walker.

Nekadašnji specijalni izaslanik za Ukrajinu Walker kazao je za Radio Slobodna Evropa da Vučić pokušava da od Srbije napravi „Rusiju na Balkanu“ dok nastoji da zadrži „određenu slobodu manevrisanja i nezavisnost potezima poput kupovine francuskih ‘rafala’ „.

Dakle, kazao je on, da od Srbije napravi „dominantnu zemlju na Zapadnom Balkanu koja igra na kartu srpske manjine u drugim državama, oslanjajući se u velikoj mjeri na Rusiju, njene energente, Rusku pravoslavnu crkvu“.

Walker je za prodaju granata iz Srbije Ukrajini kazao da to nije samo poslovni dogovor, već i dio napora Beograda da igra na obje strane.

„Izgleda da se više angažujemo oko Vučića dok pomalo gubimo Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju. Bugarska je u strašnom stanju. Znate, postoji izraz u SAD da trošimo više vremena na neprijatelje nego na prijatelje“, kazao je on.

Walker je ukazao da, ako ruski predsjednik Vladimir Putin uspije u Ukrajini, a Zapad odstupi ili izgubi, svijet ide ka globalnom ratu, jer će to ohrabriti Kinu, Iran i Venecuelu da pomisle da mogu da ostvare svoje ambicije.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...