JE LI NA POMOLU NOVA AFERA PRISLUŠKIVANJA?!: Zbog mogućih zloupotreba prislušnog uređaja Catcher i nesankcionisanja odgovornih Tužiteljstvo BiH sumnjiči i Vahidina Munjića, direktora i djelatnike FUP-a

Do sada je saslušan veliki broj bivših i aktuelnih pripadnika policije, od kojih su neki bili izloženi prisluškivanju.

  • Vijesti

  • 07. Sep. 2024  07. Sep. 2024

  • 0

„Ko je prisluškivao unutar FUP-a: više stotina građana prethodnih godina biloje na meti „Catchera“. Ovaj dramatični naslov objavio je sredinom nedjelje „načitaniji bh. portal“ najavljujući još jednu spektakularnu obavještajno-policijsku „poslasticu“. Iz eksluzivnog teksta saznali smo da je Federalna uprava policije nakon provedenih internih provjera, zbog postojanja sumnje da su u ranijem periodu, tj. od 2021. godine, nezakonito vršene posebne istražne radnje i to zloupotrebom uređaja IMSI Catcher.

Kako je dalje navedeno u tekstu, nadzor upotrebe Catchera „pokrenuo je direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić na insistiranje ministra Rame Isaka koji je tražio da se provjeri da li je bilo nezakonitog prisluškivanja i drugih oblika nezakonitih posebnih istražnih radnji nad bh. građanima“.

Sofisticirani uređaj Catcher, saznajemo, FUP je nabavio 2016.godine. Tada se na njegovom čelu nalazio Dragan Lukač, dok je ministar policije bio Aljoša Čampara.

No, u citiranom tekstu koji djeluje kao da je pisan u policijskim prostorijama (što ne bi trebalo čuditi budući je novinar tog portala važan čimbenik u kabinetu ministra Isaka, nedostaju mnoge činjenice koje bi bacile više svjetla na ovaj skandal o kojem će se u narednom periodu sasvim sigurno više govoriti i pisati.

Nedostaje informacija da je v. d. direktora FUP-a Vahidin Munjić dobio poziv iz Tužiteljstva BiH i to u svojstvu osumnjičenog! On je navodno, jučer ispitan od pripadnika SIPA-e o potencijalnim zloupotrebama primjene posebnih istražnih radnji, odnosno neovlaštenog snimanja građana od strane FUP-a. Pored Munjića, također kao osumnjičeni u Tužiteljstvo je, navodno, pozvan i Vitomir Govedarica, pripadnik FUP-a koji je neposredno bio zadužen za korištenje „Catchera“.

Tačno je, kako je navedeno u tekstu, da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) izvršila vještačenje višegodišnjeg korištenja „Catchera“ od pripadnika FUP-a i da je izvještaj o brojnim nezakonitostima dostavila direktoru Munjiću i ministru Rami Isaku prije dosta vremena. Nakon što oni nisu poduzeli ništa, u cijeli se slučaj uključilo Tužiteljstvo BiH koj je pokrenulo istragu.

Do sada je saslušan veliki broj bivših i aktuelnih pripadnika policije, od kojih su neki bili izloženi prisluškivanju.

Tužiteljstvo BiH posebno provjerava u kojoj je mjeri poštovana tzv. instrukcija o postupanju, radu i korištenju uređaja koja je donesena u aprilu 2019. godine, u toj instrukciji se kaže da se „prikupljeni dokazni materijal i podaci prikupljeni uređajem mogu koristiti samo u operativne svrhe.“

Također, član 5. navedene instrukcije izričito navodi da se korištenje „imitatora bazne stanice Catchera“ mora provoditi uz naredbu o otvaranju predmetnog tužitelja…

Šta je od svega ovoga ispoštovano, odnosno koliko je prislušni uređaj korišten u skladu sa zakonom i internim propisima FUP-a, a koliko je, pak, zloupotrebljavan od bivših i aktuelnih čelnika aktuelne policije saznaćemo na kraju intenzivne istrage koje provodi Tužiteljstvo BiH.

Piše: S. Avdić

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...