POLAKO, KOMŠIJE: Republika Srpska nije država, Sarajevo je glavni grad i bh. entiteta RS…

Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska  su entiteti koji imaju vlastite ustave, koji treba da budu u suglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti

  • 14. Sep. 2024  14. Sep. 2024

  • 2

Da vlast u susjednoj Srbiji, uz pomoć medijske mašinerije, režimskih huškačkih tabloida, televizija i web portala, opstaje na vlasti godinama, i nije novost.

U Srbiji, kao i u drugim zemljama, postoji vlast i opozicija. Zapravo, Srbija je i po tome posebna zemlja. Naime, s druge strane rijeke Drine postoji „opozicija“ i opozicija Vučićevom režimu. Naime, ova prva, pod navodnicima, ne razlikuje se puno od vlasti koju suvereno u svojim rukama drži Aleksandar Vučić. Ni oni, kao ni Vučić, ne priznaju Kosovo, ne priznaju genocid u Srebrenici i presude Međunarodnog tribunala u Haagu, slave četničke zločince i kolaboracioniste, ne žele u Europsku uniju i NATO savez i ne vide ništa sporno u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

No, postoji i prava opozicija u Srbiji. Čine je hrabri političari, ugledni profesori i kulturnjaci, akademski građani i intelektualci. Svi oni žele dobro svojim susjedima, žele modernu Srbiju u EU i NATO savezu, poklanjaju se žrtvama genocida u Srebrenici, nezavisno Kosovo je za njih odavno završena priča, a na Bosnu i Hercegovinu gledaju kao prijateljsku državu, a njihova politika bazira se na antifašizmu.

Vlast u susjednoj Srbiji uz pomoć medijske mašinerije, režimskih huškačkih tabloida, televizija i web portala opstaje na vlasti godinama, dok s druge strane, rijetki mediji koje režim Aleksandra Vučića nije „poklopio“ progovaraju o događajima u Srbiji i regionu otvoreno. No, čini se da, baš kao što je to slučaj s oporbenim političarima u Srbiji, i rijetke oporbene medije u Srbiji možemo staviti pod navodnike.

Najnoviji slučaj iz susjedne Srbije, banalna je vijest o prvom snijegu u BiH, ukazuje upravo na moguću nesmotrenu grešku uredništva, kada je u naslovu bh. entitet Republika Srpska „proglašen“ državom.

Kada pročitamo takav naslov u jednom oporbenom mediju ne možemo se oteti dojmu da nema nikakve razlike između retorike Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i ostalih srbijanskih političara na vlasti u Srbiji ali i u bh. entitetu Republika Srpska koji nerijetko RS ističu kao zasebnu državu.

Stoga, u nastavku, nekoliko informacija za kolege s druge strane Drine.

POLITIČKO UREĐENJE BiH

Bosna i Hercegovina je složena država, koja se prema Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini sastoji od entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (51% teritorije) i  Republike Srpske (49% teritorije).  Oblast Brčkog, koje je bilo predmet spora i međunarodne arbitraže, proglašeno je distriktom, tako da se  država Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta i Distrikta Brčko.

GLAVNI GRAD REPUBLIKE SRPSKE JE SARAJEVO

Entiteti
Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska  su entiteti koji imaju vlastite ustave, koji treba da budu u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Federacija Bosne i Hercegovine 
Federacija Bosne i Hercegovine je entitet koji se sastoji od deset kantona (koji se dalje administrativno dijele na općine) a to su Unsko-sanski, Posavski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački, Sarajevski i Livanjski kanton (Kanton 10). 

Zakonodavnu vlast čini Parlament Federacije BiH, koji se sastoji od Predstavničkog/Zastupničkog doma i Doma naroda. Izvršnu vlast vrše predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH, kao i Vlada Federacije BiH. Glavni grad je Sarajevo.

Republika Srpska 
Republika Srpska je entitet koji se administrativno dijeli na regije (Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Pale i Trebinje), a regije se dalje dijele na općine.

U Republici Srpskoj zakonodavnu vlast vrši Narodna Skupština Republike Srpske i Vijeće naroda. Izvršnu vlast vrše predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske, kao i Vlada Republike Srpske. Glavni grad je Sarajevo.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...