DODIKU SE GASE SVE NADE: San o ukidanju sankcija sada je u beogradskim ruševinama

Niz pobjeda desničarskih partija u nekoliko evropskih zemalja, čiji lideri promoviraju islamofobiju, antimigrantske politike i isključivost, u posljednjih godinu i po dana ohrabruju Milorada Dodika da bi za nekoliko mjeseci na američkim izborima na vlast ponovo mogao doći Donald Trump, čija bi ga nova administracija skinula s liste sankcija.

  • Politika

  • 07. Sep. 2024  07. Sep. 2024

  • 2

Niz pobjeda desničarskih partija u nekoliko evropskih zemalja, čiji lideri promoviraju islamofobiju, antimigrantske politike i isključivost, u posljednjih godinu i po dana ohrabruju Milorada Dodika da bi za nekoliko mjeseci na američkim izborima na vlast ponovo mogao doći Donald Trump, čija bi ga nova administracija skinula s liste sankcija. To bi bitno smanjilo pritisak koji sada osjeća, a nada se i otvorilo put za planove o otcjepljenju Republike Srpske. U novoj epizodi TV Justice u fokusu su Dodikove međunarodne veze koje gradi s desničarskim i proruskim političarima širom svijeta, sam, ali i uz pomoć Aleksandra Vučića

Milorad Dodik je mogao slaviti u noći kada su objavljeni rezultati prvog kruga izbora u Francuskoj gdje su desničari, vođeni Marine Le Pen, krajem juna odnijeli pobjedu. Godinama je gradio prijateljstva s njima, pa su dvojica članova Nacionalnog okupljanja iz svečane lože uz Dodika posmatrali paradu tokom neustavnog Dana Republike Srpske 2022. godine.

Kada u drugom krugu izbora desničari nisu zadržali prednost, Dodik je odlučio pobjedu čestitati francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Tokom ljeta i sam je putovao u Pariz da izgradi nove veze s francuskim parlamentarcima. Njegov najveći politički saveznik Aleksandar Vučić nedavno je s Macronom dogovorio kupovinu 12 francuskih aviona za gotovo više od pet milijardi maraka.

Sada gleda u Washington

Uz druga savezništva koja već ima, naklonost iz Francuske smanjila bi pritisak, ali Dodik sada gleda u Washington, gdje se u novembru održavaju predsjednički izbori. Još krajem prošle godine Dodik je rekao da mu je žao što nije proglasio nezavisnost Republike Srpske kada je Donald Trump osvojio svoj prvi predsjednički mandat 2016. godine.

“Ali ako bi Tramp ponovo pobijedio, mislim da ne bih oklijevao”, rekao je za TV Prva iz Srbije.

Dodik je godinama pod sankcijama SAD-a. On ih je ismijavao sve donedavno, kada su banke zbog sankcija počele da zatvaraju račune pojedincima, ali i firmama u Republici Srpskoj. Dodik nije uspio pronaći rješenje, pa je nekoliko firmi zatvoreno, navedeno je u analizi BIRN-a.

Zbog toga u posljednjih nekoliko sedmica on i ljudi oko njega otvoreno govore da se nadaju Trumpovoj pobjedi, tvrdeći da bi on ukinuo američke sankcije.

U Beogradu već ulažu u prijateljstvo s Trumpom. Nedavno je objavljeno da bi zgrada Generalštaba JNA u Beogradu, koju su 1999. godine uništile NATO snage tokom bombardiranja Srbije, mogla biti pretvorena u novu građevinu, a posao povjeren Trumpovom zetu.

“Trump nije čovjek koji će to mnogo vrijednosno razmatrati”, smatra poslanik u Skupštini Srbije Nebojša Novaković.

“Ako postoji interes da se obezbijedi protok novca ili kapitala s ovog prostora, taj čovjek će sići s liste sankcioniranih, i u tom smislu to jesu kompatibilni interesi”, dodaje on.

“BiH je dobro prošla kad je Trump bio predsjednik”

Trump je već bio predsjednik i nije sklonio ime Milorada Dodika s liste sankcija, ali ovaj put bi moglo biti drugačije, smatra Kurt Bassuener, osnivač i saradnik pri Vijeću za politiku demokratizacije.

“BiH je dobro prošla kada je Trump prvi put bio predsjednik. Imamo razloga da vjerujemo, imajući u vidu naklonost Vučiću, da bi postojalo razumijevanje za ideju da je Bosna i Hercegovina propala i nemoguća država, te da bi možda trebala biti podijeljena”, kaže Bassuener.

Ta se naklonost, smatra Bassuener, može kupiti, a Vučić zna kako se to radi.

Sjedište Generalštaba Vojske Jugoslavije u Beogradu je uništeno prije 25 godina tokom NATO-ovog bombardiranja. Danas bi je mogao kupiti Jared Kushner, zet Donalda Trumpa

Ključnu ulogu u poslu mogao bi imati Richard Grenell, bivši ambasador SAD-a u Njemačkoj i predsjednikov izaslanik za pregovore između Srbije i Kosova.

“Nikada nije napustio Balkan. On je jedan od medijatora dogovora Jareda Kushnera, Trumpovog zeta”, kaže Bassuener.

Analitičari u SAD-u vjeruju da bi, u slučaju Trumpove pobjede, Grennel imao značajnu poziciju.

Želi se približiti Trumpu

Dodik i sam pokušava da se približi ljudima iz Trumpove administracije. Sredinom augusta se pohvalio da je u Beču bio na skupu podrške Trumpu. Na skupu je bio i Grenell.

Autokratske vođe širom svijeta također se nadaju pobjedi Trumpa. Beogradski novinar Slobodan Georgiev kaže da je Trump izuzetno drag i Vladimiru Putinu.

“Zašto je Trump toliko drag Rusiji? Zato što on kaže – mi hoćemo da se zatvorimo, hoćemo da napravimo zid – a Rusija bi rekla samo naprijed, molim te, da te ne gledamo ovdje, da možemo raditi šta hoćemo”, kaže Georgiev.

Trump demokratske zemlje tretira kao izvršitelje američke volje, a pregovara s onima koji su američki neprijatelji ili američki konkurenti, objašnjava Božo Kovačević, bivši ambasador Hrvatske u Rusiji.

“Zbog toga Putin računa da je Trump bolji predsjednik, sa stajališta interesa Ruske Federacije, jer s njim Rusija može pregovarati, ne očekujući da će, kao preduvjet za postizanje bilo kakvog dogovora, Trump postaviti zahtjeve koji se tiču unutarnje politike u Rusiji”, kaže Kovačević.

Svuda u Evropi rastu snage koje su više otvorene prema srpskom narodu, Srbiji i Republici Srpskoj, i Mađarska više u tome nije usamljena, rekao je u julu šef misije BiH u Evropskoj uniji Obrad Kesić, prenio je RTRS.

On je naglasio značaj savezništva s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kao i podrške iz Slovačke, ali i govorio o naklonosti francuskih političara i partnerstvu s Austrijom.

Kesić je otvoreno rekao da se nada nastavku trenda porasta suverenističkih i antiglobalističkih snaga u Evropi.

Sankcije EU

Dodik pokušava da se poveže sa što više njih, smatra zagrebački politički analitičar Denis Avdagić koji godinama prati Dodikove i političke poteze Aleksandra Vučića.

“To povezivanje njemu garantira trenutku da ne dođe pod i sankcije Europske unije. Kada bi se to dogodilo, on bi bio u potpunosti zatvoren, jer nakon toga bi mu vrlo vjerojatno okrenuo leđa i sam Vučić”, smatra Avdagić.

Ali svi oni imaju nešto što ih ujedinjuje – sanjaju jednu drugačiju Evropu, misli Borislav Stefanović, potpredsjednik Partije slobode i pravde u Srbiji.

“Vučić ne govori javno, ali on sanja jednu novu Evropu u kojoj će biti populistički autokratski lideri koji će pitanje lične sigurnosti, pitanje ekonomskog i socijalnog napretka, potpuno uništiti i staviti se na nivou identiteta”, kaže Stefanović.

“Najveću zamerku bih dao ovim ovdje vlastima, što znaju u čemu učestvuju, što znaju da svet za pet godina može da bude drastično drugačije mesto, lošije ukoliko bi se ostvarili enormni usesi njihovih trenutnih partnera, a koji još nisu zauzeli najveću moguću poziciju”, kaže Novaković.

Dodik i Vučić nisu odgovorili za zahtjeve za razgovor za TV Justice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...