KONAKOVIĆ I MALIGNI RUSKI UTJECAJ: Dok milioni dolara idu u Moskvu Trojka ne radi ništa da nas oslobodi ruskog gasa

Terminal Krk sa uvećanim kapacitetima može zadovoljiti sve potrebe za gasom Hrvatske, Slovenije i BiH, a može biti i na usluzi Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Italiji...

  • Politika

  • 09. Sep. 2024  09. Sep. 2024

  • 1

Ozbiljni hrvatski mediji u posljednjih nekoliko dana objavili su vrlo zanimljive tekstove o uspjesima firme LNG Hrvatska koja upravlja LNG Terminalom Krk. U tim tekstovima se, između ostalog, navodi da je Terminal Krk koji je u rad pušten u januaru 2021. godine do danas, a to je nešto manje od 4 godine, u plinski sistem Hrvatske isporučio više od 8 milijardi Sm3 plina.

Da bi stvar bila jasnija i nama, običnim smrtnicima, a posebno političarima koji često vole pričati o malignom ruskom utjecaju na BiH reći ćemo da je Bosna i Hercegovina u posljednjih 20 godina preuzela nešto manje 6 milijardi Sm3 ruskog gasa. Jesu li sada stvari malo jasnije? Ako nisu ponovit ćemo: Preko terminala Krk u plinski sistem Hrvatske za manje od 4 godine je isporučeno više od 8 milijardi Sm3, a BiH je za 20 godina kupila ruskog gasa manje od 6 milijardi Sm3. 

Od početka rada 2021. godine pretovareno je ukupno 100 brodova, vrijednost plina isporučenog u sistem iznosio je oko 3,5 milijardi eura, a kompanija LNG Hrvatska/KRK ostvarila je prihode nešto manje od 120 miliona eura. 

RASPRODANI KAPACITETI

Terminal Krk startao je sa kapacitetom od 2,6 milijardi Sm3, nakon toga je uvećan na 2,9 milijardi i sada je okončana javna nabavka za povećanje kapaciteta na 6,1 milijardi Sm3. Taman koliko smo mi kupili ruskog gasa u posljednjih 20 godina. Da posao s gasom cvjeta, pokazuje informacija da su svi kapaciteti od 2,9 milijardi Sm3 rasprodani godinama unaprijed. 

U isto vrijeme Plinacro, operater plinskog sustava Hrvatske, dobio je bespovratna sredstva u visini od 533 miliona eura za izgradnju dodatnih kapaciteta preko kojih će moći primiti kompletan plin sa terminala nakon što se poveća kapacitet na terminalu. 

Ujedno, okončana je tenderska procedura za usluge preinake FSRU broda LNG Croatia za potrebe povećanja kapaciteta Terminala za UPP (ukapljeni prirodni plin).

Kada pogledate ove podatke možete shvatiti o kakvom energetskom projektu se ovdje radi i koji značaj terminal dobija za cijelu regiju, ali se sada vi sigurno pitate, a kakve to ima veze s nama? Ok je da obični smrtnici možda i ne znaju kakve to sve veze moglo imati s BiH, ali kada se političari prave ludi i kada ih ovo ne zanima onda stvarno svi imamo veliki problem.

A riječ je o sljedećem: Terminal Krk sa uvećanim kapacitetima može zadovoljiti sve potrebe za gasom Hrvatske, Slovenije i BiH, a može biti i na usluzi Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Italiji... Dakle, može biti na usluzi Aleksandru Vučiću, Viktoru Orbanu, Robetu Ficu, Giorgiji Meloni, ali našoj političkoj “reprezentaciji” na čelu s Konakovićem koji voli pričati o malignom ruskom utjecaju. 

ISPRAZNA PRIČA

“Kada gospodin Konaković govori o malignom uticaju Rusiji u BiH i kada u tim trenucima ne vidi da BiH i dalje prima gas iz Rusije ne mogu, a da ne ukažem cjelokupnoj javnosti da BiH može bez problema riješiti se malignog uticaja i sa Hrvatskom dogovoriti da započnemo snabdijevanje gasom sa Terminala Krk”, kaže za “Slobodnu Bosnu” bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević

“Pravac snabdijevanja bi bio Terminal Krk, izlaz prema Mađarskoj, ulaz u Srbiju i primanje gasa na Zvorniku. Mađarska već prima gas sa Terminala na Krku negdje oko milijardu Sm3, a pošto znamo da smo imali zakupljene kapacitete preko Mađarske i Srbije taj bi gas jednostavno dolazio do Zvornika. Što smo ‘spržili’ sve ugovore o transportu preko Mađarske i Srbije je pitanje za ‘stručnjake’ u Energoinvestu, a posebno za bivšu upravu koja je u svojim istupima čak govorila da je Terminal Krk propali projekat Hrvatske”, šokiran je Bečarević. 

Tačka 7 je ulaz gasa s Terminala Krk u Mađarsku

Njegov savjet Federalnom ministarstvu industrije, energije i rudarstva je da zatraži sastanak s resornim Ministarstvom u Vladi Hrvatske i ugovori gas za FBiH i da nas na taj način konačno i za sva vremena oslobode malignog utjecaja Rusije kojeg često spominje Elmedin Konaković.

ŠTA TREBA ZNATI O TERMINALU KRK

Pored ovoga, a kako bi nadležni u Ministarstvu energije bili informirani na vrijeme prezentovaćemo im sljedeće podatke:

- u naredna dva mjeseca trebao bi biti izabran izvođač za preinaku FSRU broda i povećanje kapaciteta terminala,

- Plinacro će do kraja 2025. godine okončati sve radove na povećanju kapaciteta svog plinskog transportnog sustava,

- do okončanja radova na transportnom sistemu LNG Terminal KRK će raspisati OPEN SEASONS za zakup kapaciteta u narednih minimalno 20 godina. 

JUŽNA INTERKONEKCIJA I TERMINAL KRK

Bosna i Hercegovina može kupovati gas s Terminala Krk i dopremati ga preko Južne interkonekcije, ali kada se o ovom projektu dogovore federalni partneri, a sada su to Trojka i HDZ.

“Tajna” značaja u povezivanju Južne interkonekcije i Terminala Krk je u sigurnosti snabdijevanja i diverzifikaciji izvora snabdijevanja. Iako, kako ističe naš sagovornik, gas s Terminala Krk možemo kupovati i sada i dopremiti ga do Zvornika, uz malo

ograničenje u ovom poslu koje znači da bi gas do potrošača išao kroz transportni sistem u BiH gasovodom koji je star 45 godina i koji ne može u potpunosti odgovoriti na eventualnu potrebu upotrebe gasa za termoelektranu na gas.

“Zato je Južna interkonekcija rješenje svih problema u snabdijevanju gasom kako rezidencijalnog sektora tako i TE na gas i industrijskih subjekata”, kaže Bečarević.

Dakle, gas sa Krka može u BiH dolaziti i transportnim pravcem preko Mađarske i Srbije, ali je idealno rješenje da ide putem Južne interkonekcije, jer se i smanjuje broj transportnih zemalja, a i povećava se mogućnost priključenja TE na plin kao ankera za obnovljive izvore energije. Ujedno, sa juga će gas moći doći do Sarajeva, sa potrebnim radnim pritiscima, i za TE na gas samo uz potpunu rekonstrukciju gasovoda Zenica-Sarajevo, te njegov reverzibilni rad.

Vlada FBiH mora što prije shvatiti značaj Južne plinske interkonekcije kako se s njega ne bi rasprodali svi kapaciteti, a mi ostali na (praznoj) priči o malignom ruskom utjecaju dok milioni dolara lagano cure ka Rusiji...

(D.O.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...