U MEĐUVREMENU HAPŠENJA: Trinaesti dan blokade srpskih institucija na Kosovu

U međuvremenu, četiri osobe srpske nacionalnosti uhapšene su s ponedjeljka na utorak u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

  • Regija

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Prištinska policija već trinaesti dan blokira zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosova te više stotina zaposlenih i dalje ne može na svoja radna mjesta.

Podsjećamo, blokada privremenih organa u općinama na sjeveru Kosova traje od 30. augusta.

U međuvremenu, četiri osobe srpske nacionalnosti uhapšene su s ponedjeljka na utorak u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

 "Po informacijama koje imam, trojica Srba, mladića srpske nacionalnosti su na sjeveru pretučena, izvučeni iz jednog objekta pa pretučeni, a uhićen je i četvrti koji je to sve zabilježio svojim telefonom, koji je snimao tu represiju i napad na srpske mladiće", rekao je premijer Srbije Miloš Vučević za TV Prva.

Mladićima je određeno zadržavanje do 48 sati poslije čega će biti izvedeni pred tužitelja.

U utorak su uhićena i dvojica predstavnika Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević i Ivan Orlović, koje je policija brzo pustila ali im je izrečena kazna za narušavanje javnog reda i mira, prenose mediji u regiji.  

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je, poslije jučerašnjeg sastanaka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine  Miroslavom Lajčakom i veleposlanikom SAD Kristoferom Hilom da će se obratiti u roku od 72 sata i iznijeti zahtjeve Srbije povodom aktuelne situacije na Kosovu.

Kfor je priopćio da će nastaviti da "doprinosi sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno".

"Po pitanju potencijalnog otvaranja mosta na reci Ibar u Mitrovici za vozila, naš stav je bio transparentan i dosljedan sve vrijeme. Svaka odluka u ovom pogledu mora biti donijeta kroz dijalog i uz blagovremenu i efektivnu koordinaciju s međunarodnom zajednicom", naveli su iz Kfor-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...