NEĆE SE SVIDJETI RADNICIMA: Od naredne godine nova pravila za odlazak u penziju u BiH

Starosna granica za odlazak u penziju se širom Evrope lagano pomjera, a sve je duža i lista zemalja u kojima su sve glasniji zahtjevi da se radi do 70. godine.

  • Društvo

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Od naredne godine, u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) važe nova pravila za odlazak u penziju.

U RS, prema navodima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, pravo na starosnu penziju u 2024. godini će imati osiguranici, muškarci i žene, s navršenih 65 godina i najmanje 15 godina radnog staža. Takođe, pravo na penziju će imati osiguranici s navršenih 59 godina i osam mjeseci života i 40 godina staža, s tim da se starosna granica za osiguranike povećava za četiri mjeseca godišnje do 2025. godine, kada će biti potrebno 60 godina života i 40 godina radnog staža.

U Federaciji BiH u ovoj godini muškarci koji žele iskoristiti pravo odlaska u privremenu penziju u trenutku predavanja zahtjeva trebaju imati 63 godine i šest mjeseci života te 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja. U 2025. godini muškarci će u privremenu penziju moći tek sa napunjene 64 godine života i 39 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Žene koje su željele iskoristiti pravo na privremenu starosnu penziju u Federaciji BiH u ovoj godini pravo mogu iskoristiti ako napune 58 godina i šest mjeseci života te 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja.

Starosna granica za odlazak u penziju se širom Evrope lagano pomjera, a sve je duža i lista zemalja u kojima su sve glasniji zahtjevi da se radi do 70. godine.

Tako je u mnogim zemljama, uključujući Njemačku, Francusku, Španiju i Irsku, starosna granica za odlazak u penziju već podignuta na 67 godina, a očekuje se dalji porast u narednim decenijama.

U Velikoj Britaniji bi starosna granica mogla porasti i na 71 godinu. Naime od maja 2026. godine do marta 2028. godine, predviđeno je da starosna granica za odlazak u penziju u Velikoj Britaniji sa 66 poraste na 67 godina, a do 2044. godine na 68 godina.

Međutim, rast za odlazak u penziju neće stati na tim godinama jer istraživanje pokazuje da ta granica neće biti dovoljna i da će svi rođeni nakon aprila 1970. godine možda morati raditi do 71 godine da bi tek onda stekli pravo na penzionisanje.

Les Mayhew, pomoćnik šefa globalnog istraživanja u Međunarodnom centru za dugovječnost i autor izvještaja Državna penziona dob i demografske promjene, objasnio je zbog čega bi starosna granica za odlazak u penziju mogla porasti na 71 godinu: “U Velikoj Britaniji starosna dob za državnu penziju bi trebala biti 70 ili 71 godina u poređenju sa sadašnjih 66 godina, kako bi se održao status quo broja radnika po državnom penzioneru”.

Za podizanje starosne granice zalažu se poslodavci i sve više ekonomista, ali za sada taj zahtjev nema značajniju podršku od strane političara.

(Buka)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...