KRIŠTO RAZGOVARALA SA MURPHYJEM: Pozdravljen kontinuitet i snažan interes američke administracije prema BiH

Predsjedavajuća Krišto je na početku odala čast današnjem danu kada se obilježava 23. godišnjica stravičnog terorističkog napada, koji je 11. septembra 2001. zgrozio svijet.

  • Vijesti

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se danas u Sarajevu s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaelom Murphyjem.

Na današnjem susretu u delegaciji ambasadora Murphyja bio je i novi zamjenik šefa Misije u Ambasadi SAD-a u BiH Daniel Koski. Ovom prilikom Krišto je zahvalila na ulozi SAD-a u reformskim naporima naše zemlje, izrazivši očekivanja za "nastavkom proaktivne uloge SAD-a".

Predsjedavajuća Krišto je na početku odala čast današnjem danu kada se obilježava 23. godišnjica stravičnog terorističkog napada, koji je 11. septembra 2001. zgrozio svijet i skrenuo pozornost na važnost zajedničke, globalne ujedinjenosti u borbi protiv radikalizma i terorizma, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

“Predsjedavajuća Krišto pozdravila je kontinuitet i snažan interes američke administracije prema zemljama Zapadnog Balkana, a posebice prema BiH. Kazala je kako snažna potpora SAD-a ulasku Bosne i Hercegovine i država Zapadnog Balkana u Europsku uniju predstavlja jamstvo za mir i sigurnost u regiji. U tom ozračju zahvalila je na dosadašnjoj potpori i pomoći reformskim naporima Bosne i Hercegovine na putu k europskim integracijama, borbi protiv korupcije, uspostavi vladavine prava te medijaciji u pregovorima o reformi Izbornog zakona”, navodi se u saopštenju.

Također, izrazila je očekivanja za “nastavak proaktivne uloge SAD-a i podršku u provođenju reformi koje su ključne za funkcionalnost i stabilnost Bosne i Hercegovine”.

Ambasador Murphy je istaknuo da SAD ostaje snažno posvećen očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Na sastanku se razgovaralo o aktealnoj političkoj situaciju u zemlji, regiji i Europi te zajedničkim aktivnostima za ubrzanje nužnih reformi, osobito reforme izbornog zakonodavstva u procesu europskih integracija, saopšteno je iz VM BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...