EKONOMISTA OBJASNIO KAKO SU POLITIČARI SLAGALI GRAĐANE: Cijene goriva u BiH 15 posto veće od svjetskih

Prema njegovim riječima, zvanični podaci za septembar 2023. i 2024. godine pokazuju da je gorivo u BiH skuplje za oko 15% nego što bi trebalo biti, s obzirom na kretanje cijena na globalnim tržištima.

  • Ekonomija

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Vlasti u BiH često naglašavaju da cijene goriva prate promjene na svjetskim berzama. Međutim, Aćimović navodi da stvarni podaci ukazuju na suprotno.

Ekonomista Draško Aćimović upozorio je na značajnu razliku u cijenama goriva u Bosni i Hercegovini u poređenju sa svjetskim berzama. Prema njegovim riječima, zvanični podaci za septembar 2023. i 2024. godine pokazuju da je gorivo u BiH skuplje za oko 15% nego što bi trebalo biti, s obzirom na kretanje cijena na globalnim tržištima.

alt

Vlasti u BiH često naglašavaju da cijene goriva prate promjene na svjetskim berzama. Međutim, Aćimović navodi da stvarni podaci ukazuju na suprotno, pozivajući se na službene statistike. Ovaj disparitet u cijenama izaziva dodatne ekonomske pritiske na građane, koji već nose teret inflacije i sve većih troškova života.

Ekonomski stručnjak je kritiku vlasti ilustrirao metaforom: “Ovo, nažalost, podsjeća na opkladu između političara i građanina. Političar kaže: ‘Ako ja dobijem opkladu, dat ćeš mi 100 eura, a ako ti dobiješ, ne moraš mi dati 100 eura’.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...