HDZ-ov I TROJKIN IZBOR GLAVNIH REVIZORA FBIH PRERASTA U SKANDAL: "Kao da biraju vozača kojem ne treba vozačka?!"

Fokus u posjedu akta upućenom predsjednici FBiH i Parlamentu. Prvi na ranglisti su Mirza Kudić i Nina Džidić, kćerka kuma Dragana Čovića

  • Politika

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Ranglista kandidata za generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH, kako saznaje Fokus, stigla je na sto predsjednice FBiH Lidije Bradare (HDZBiH).

Prema proceduri, ona treba da Parlamentu predloži dva imena za izbor generalnog revizora i zamjenika, piše portal Fokus.ba.

Podsjetimo, Fokus je objavio informaciju da je komisija iz Parlamenta kao prvorangiranog kandidata za funkciju generalnog revizora predložila Mirzu Kudića, uposlenika Parlamenta dok je drugorangirana bila Nina Džidić, inače kćerka bivšeg višegodišnjeg zamjenika generalnog revizora Branka Kolobarića, a koji je kum predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Politički dogovor

Inače, ova lista je po svemu sudeći sastavljena na osnovu političkog dogovora Trojke i HDZ-a o tome da Našoj stranci pripadne funkcija generalnog revizora, dok bi HDZ-u pripala funkcija zamjenika, iako Zakon o reviziji FBiH strogo nalaže da Ured za reviziju ne smije podržavati ili biti u vezi s bilo kojom političkom strankom.

O tome da se radi o veoma kontaminiranom procesu selekcije delegata govori i prigovor Bože Vukoje, koji je bio jedan od kandidata na ovom konkursu, a koji je za razliku od prvorangiranih kandidata ovlašteni revizor i to revizorske kuće UHY Revident.

U njegovom prigovoru, koji je u posjedu Fokusa, stoji kako se u samom javnom konkursu uopće nije tražilo niti posjedavanje osnovne revizorske licence ovlaštenog revizora niti posjedavanje ostalih međunarodnih revizorskih licenci koje bi generalni revizor trebao imati jer je često na sjednicama INTOSAI vrhovnih revizorskih institucija.

"Ovo je kao da tražite najboljeg vozača, a koji uopće nema vozačku dozvolu", bila je opaska Bože Vukoje u ovom prigovoru.

Nadalje, navodi Vukoje, sam je intervju pokazao da niti jedno pitanje nioje iz područja standarda već su postavljena najjednostavnija pitanja iz Zakona o računovodstvu i reviziji. Kako dalje ističe, prvi i drugi kandidati na listi (Kudić i Džidić op.a.) uopće nisu ovlašteni revizori niti su ikada obavili ijednu reviziju.

Sastav komisije

Vukoja je u ovom prigovoru nabrojao i članove komisije koji su parlamentarci oba doma Parlamenta FBiH. To su Dragan Mioković, Adnan Efendić, Delfa Dejanović, Amra Babić, Tomislav Mandić i Dragana Damjanović.

"Članovi komisije nisu bodovali na odgovarajući način stručnost i iskustvo kandidata jer po njima je glavno bilo zadovoljiti osnovne uvjete natječaja i odraditi zadatak stranačkih šefova. Jasno je i da članovi komisije nisu kompetentni za procjenu znanja kandidata", istaknuo je Vukoja.

alt

Dodao je kako se nada da će predsjednica FBiH, a potom i zastupnici Parlamenta FBiH preispitati ove njegove navode.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...