POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ: "Besmisleno je očekivati da će nepotpuni dokument donijeti 70 miliona eura"

"Ti neki dogovori oko novca se mogu očekivati, ali funkcionišemo u tim uslovima političko nadmudrivanja, zatezanja, ucjenjivanja i to treba očekivati i u budućnosti kada govorimo o političkim strukturama koje su na vlast"i, zaključila je Topić.

  • Mini market

  • 23. Jul. 2024  

  • 0

Tanja Topić, politička analitičarka, izjavila je da smo navikli da domaći političari ne mogu postići konsenzus po pitanju neophodnih reformi koje se, u ovom slučaju, tiču Plana rasta i toga da bi naša zemlja mogla ostati bez 70 miliona eura.

"Ovo nije ništa neuobičajno za BiH, rekla bih da su se oni na neki način uljuljkali i ponašaju se nonšalantno jer su od Evropske unije na poklon dobili kandidatski status i na neki način otvaranje pregovora", rekla je Topić u izjavi za Oslobođenje.

Istakla je da se bh. političari nastavljaju ponašati nonšalantno i pretpostavljaju da će im EU opet "progledati kroz prste".

"Poslali su dokument sa nekih 97% usvojenih reformi i to je ono za šta su dobili odbijenicu iz Brisela. Besmisleno je očekivati da će nepotpuni dokument donijeti ova sredstva koja su budžetu BiH prijeko potrebno. Navikli smo na takvo ponašanje i ne bi me iznenadilo da probaju opet igrati na istu kartu, nadajući se da će neko biti popustljiv i da će nam ‘progledati kroz prste", kazala je. Na pitanje da li, ipak, očekuje da bi političari u budućnosti mogli pronaći konsenzus oko spornih pitanja, Topić kaže: 

"Teško je reći, ali možemo zaključiti da se do oktobarskih izbora jednostavno neće desiti ta vrsta krupnih političkih ustupaka odnosno odricanja od onoga što predstavlja jednu vrstu nacionalnog identiteta odnosno nalazi se na listi prioriteta u političkom djelovanju pojedinih izbora.  Moram reći da i za tih 70 miliona postoji šansa, nada da nam dođu u ruke, ali moramo ispuniti ta tri sporna elementa za koje ne očekujem da će biti ispunjeni u ovom trenutku, poručila je Topić.

Uprkos takvom mišljenju, naglašava da kada je u pitanju novac nije nemoguće da političari postignu dogovor.

"Vidjeli smo da se neke stvari ostvare, pogotovo kada je bila riječ oko usvajanja budžeta BiH gdje su građani mjeseci bili taoci nonšalantnog odnosa, a sada opet vidimo da su se sredstva raspodijelila po željama političara, partija, vidjeli smo da se neka sredstva dijele bez ikakvih kriterija. Ti neki dogovori oko novca se mogu očekivati, ali funkcionišemo u tim uslovima političko nadmudrivanja, zatezanja, ucjenjivanja i to treba očekivati i u budućnosti kada govorimo o političkim strukturama koje su na vlast"i, zaključila je Topić.


 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...