"SB" NA VELIKOJ VOJNOJ VJEŽBI: EUFOR je spreman za BiH! (FOTO)

Vježba “Brzi odgovor 2024” je veliki događaj obuke u kome učestvuju snage iz 23 zemlje-učesnice u operaciji EUFOR-a koje su već prisutne u BiH i njihova privremena pojačanja...

  • Vijesti

  • 13. Sep. 2024  

  • 0

Održava se praktično metodsko-pokazna vježba postupaka koji su uvježbavani prethodnih dana, kako bi se izveli na ceremoniji zatvaranja vježbe.

Vježba “Brzi odgovor 2024” je veliki događaj obuke u kome učestvuju snage iz 23 zemlje-učesnice u operaciji EUFOR-a koje su već prisutne u BiH i njihova privremena pojačanja iz rezervnih snaga iz Austrije, Mađarske i Rumunije.

Svrha ove vježbe je da prikaže spremnost EUFOR-a i potvrdi njegovu stalnu podršku bosanskohercegovačkim partnerima u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Ceremoniji prisustvuju najviši zvanični EUFOR-ove misije u BiH, novi šef misije EU u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca, General Gojko Knežević, ministar odbrane BiH Zukan Helez, ministar unutrašnjih poslova BiH Ramo Isak, bivši ministar odbrane BiH Sifet Podžić, savjetnik za sigurnosna pitanja u kabinetu Denisa Bećirovića - Alija Kožljak, te mnogi drugi.

Od 24. augusta do 16. septembra 2024. godine, snage iz Multinacionalnog bataljona EUFOR-a i elemenata rezervnih snaga iz Austrije, Mađarske i Rumunije blisko su sarađivale u BiH i imale podršku Oružanih snaga BiH.


Vježba “Brzi odgovor 2024” takođe omogućava Glavnoj komandi EUFOR-a da vrši komandovanje i kontrolu u velikom multinacionalnom događaju obuke. Vojnici imaju mogućnost da prošire svoja znanja i iskustvo u patroliranju, operacijama pratnje konvoja, medicinske evakuacije i izvlačenja.

Pruža im se mogućnost da unaprijede svoje specijalističke vještine u više specijaliziranih područja, kao što su uklanjanje/dezaktiviranje ubojnih sredstava (EOD), kontrola masa i nereda te helikopterski manevri.

(Hayat.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...