NEOČEKIVANA DEJSTVA NA NAŠE ZDRAVLJE: Nikada nemojte piti čaj uz ove dvije namirnice

Čaj je mnogima više od napitka, njegovo ispijanje je umirujući ritual, ali konzumiranje uz ovu hranu može biti štetno.

  • Zdravlje

  • 18. Sep. 2024  

  • 0

Čaj se najčešće spominje u pozitivnom kontekstu - jedan umirujuć i zdrav napitak koji privlači zbog njegovih koristi, ali i zbog osjećaja koji nam stvara. A šta ako utješna šoljica čaja za kojom često posežemo zapravo može ometati hranu koju jedemo? Ispada da neke naizgled nevine kombinacije čaja i određene hrane mogu dovesti do neočekivanih dejstava na naše zdravlje.

Uticaj na apsorpciju željeza

Farmaceutkinja i nutricionistička terapeutkinja Deborah Grayson upozorava da bi vas ispijanje čaja ili kafe uz namirnice poput crvenog mesa ili lisnatog povrća moglo izložiti riziku od nedostatka hranjivih materija, posebno gvožđa. Gvožđe je neophodno za održavanje nivoa energije i snažnog imunog sistema i pomaže transportu kiseonika kroz tijelo, a ako se čaj ili kafa dosljedno konzumiraju uz obroke, to može spriječiti tijelo da ga apsorbuje dovoljno, što bi na kraju moglo da dovede do anemije, stanja obilježenog ozbiljnim nedostatkom gvožđa u krvi. Žene koje imaju redovne menstrualne cikluse izložene su većem riziku od razvoja anemije zbog nedostatka gvožđa i povećane potrebe tijela za njim. Namirnice poput crvenog mesa, spanaća i brokule, koje su bogate gvožđem, ne bismo trebali da jedemo uz čaj, piše Daily Mail, a prenosi Živim.hr.

Uloga hemikalija u blokiranju gvožđa

Vjeruje se da su određene hemikalije koje se nalaze u čaju i kafi, poput polifenola i tanina, odgovorne za blokiranje apsorpcije gvožđa. Polifenoli, koji se takođe nalaze u voću, povrću i začinima, mogu pomoći u zaštiti od upala, ali i da ometaju unos gvožđa. Tanini, koji su takođe prisutni u vinu, i oksalati dodatno doprinose ovom dejstvu.

Ostale uobičajene greške

Za ljude koji se žele udebljati ili izgraditi mišiće, pijenje previše tečnosti tokom obroka može biti kontraproduktivno. Previše tečnosti može da napuni želudac, što otežava konzumiranje potrebne količine hrane. Bolji pristup je pijuckati vodu samo kada je potrebno, što omogućava uravnoteženiji unos obroka.

Za one koji se bore sa problemima sa varenjem nakon jela, jednostavna promjena sastojaka salate mogla bi pomoći. Gorko zelje, poput rukole i cikorije, može pomoći u podsticanju varenja, pripremajući tijelo za djelotvorniju razgradnju hrane.

Savjeti za bolje varenje

Grayson takođe daje neke praktične savjete za podršku pri varenju. Na primjer, jedenje najmanje tri sata prije spavanja i izbjegavanje ležanja odmah nakon obroka može pomoći u spriječavanju refluksa. Osim toga, sjedenje za stolom umjesto na kauču može vašem tijelu da olakša varenje hrane.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...