MINISTAR HURTIĆ JE NA SLUŽBENOM PUTU U BERLINU: Učestvuje na ministarskom sastanku o...

(...) integraciji Roma u okviru procesa proširenja Evropske unije.

  • Društvo

  • 18. Sep. 2024  18. Sep. 2024

  • 0

"Bosna i Hercegovina ostaje posvećena uključivanju Roma u Zelenu i Digitalnu agendu zapadnog Balkana. Tokom 2024. planira se izrada novog Akcionog plana za Rome za period 2025-2028., sa posebnim fokusom na zelene i digitalne mjere", izjavio je resorni ministar Sevlid Hurtić koji u Berlinu učestvuje na ministarskom sastanku o integraciji Roma u okviru procesa proširenja Evropske unije.

Hurtić je tokom obraćanja podsjetio da je Savjet ministara Bosne i Hercegovine početkom 2022. usvojio Akcioni plan za društvenu inkluziju Roma i Romkinja za period 2021-2025., koji je u skladu sa Strateškim okvirom EU za ravnopravnost i uključivanje Roma 2020-2030. Dodao je da je Bosna i Hercegovina preuzela obavezu osiguravanja sredstava za sprovođenje ovog plana, u saradnji sa lokalnim vlastima, prenosi BHRT.

"Bosna i Hercegovina prepoznaje važnost jačanja napora u rješavanju izazova integracije Roma, te nastavlja rad na implementaciji međunarodnih standarda i obaveza preuzetih kroz Poznansku deklaraciju i druge međunarodne inicijative", istakao je Hurtić.

Naglasio je da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine od 2009. godine do danas uložilo značajna sredstva u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite Roma. 

"Naša zemlja je do sada izdvojila više od 52 miliona KM za poboljšanje položaja Roma iz budžeta svih nivoa vlasti i donatorskih sredstava. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine osiguralo je sredstva u 2024. za implementaciju Akcionog plana, čime je za stambeno zbrinjavanje Roma izdvojeno 800.000 KM, za zapošljavanje 50.000 KM, zdravstvenu zaštitu 490.000 KM i obrazovanje 40.000 KM", naveo je Hurtić.

Zaključio je da je obaveza svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini da implementiraju antidiskriminatorne politike kroz poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki, te da je neophodna dobra koordinacija svih nadležnih institucija, posebno na lokalnom nivou.

Ovogodišnji sastanak u Berlinu se održava povodom desete godišnjice Berlinskog procesa, ali i pete godišnjice od potpisivanja Deklaracije partnera sa zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU – Poznanska deklaracija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...