BOSCH NAJAVIO VELIKO ŠIRENJE: "Očekujemo da će kontinuirani rast globalnog prevoza robe i..."

(...) istodobni prelaz privrednih vozila na alternativni pogon dodatno potaknuti naše poslovanje u narednim godinama".

  • Auto

  • 16. Sep. 2024  16. Sep. 2024

  • 0

Njemački proizvođač autodijelova Bosch najavio je proširenje poslovanja s privrednim vozilima, predviđajući jačanje potražnje i prelaz na električni pogon, dok Volkswagen očekuje slabiji rast u tom odjelu, nakon skoka u prvoj polovini godine.

Bosch će od početka naredne godine objediniti poslovanje s privrednim vozilima u novi odjel kako bi proširio proizvodnju.

Taj dio poslovanja donosi četvrtinu prihoda, istaknuli su.

"Očekujemo da će kontinuirani rast globalnog prevoza robe i istodobni prelaz privrednih vozila na alternativni pogon dodatno potaknuti naše poslovanje u narednim godinama", rekao je čelnik podružnice Bosch Mobility Markus Heyn na sajmu u Hannoveru.

Do kraja desetljeća petina svih velikih kamiona koristit će po njihovim prognozama strujni pogon, a do 2035. njihov udio dosegnut će trećinu. Dodatnih deset posto moglo bi koristiti gorive ćelije, procjenjuju, prenosi Hina.

Čelnik Volkswagenovog odjela za gospodarska vozila VWN očekuje pak slabiju drugu polovinu godine, nakon 11,5-postotnog skoka isporuka u razdoblju od januara do juna. "Znamo da mnoga tržišta trenutno usporavaju. Druga polovina godine bit će izazovna", rekao je Markus Intra u Hannoveru.

Prilagođena operativna dobit VWN-a poskočila je u prvoj polovini godine za 43 posto, na 641 milion eura.

Voditelj prodaje VWN-a Lars Krause naglašava pak da su od početka kolovoza zaprimili više od 10.000 narudžbi. Kompanija trenutno u pogonu u Turskoj sastavlja novi transporter koji je razvila u suradnji s američkim Fordom.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...