DONALD TRUMP UPERIO PRSTOM: "Oni su krivi za atentat na mene!"

"Tajna služba, koja štiti predsjedničke kandidate, treba više pomoći, uključujući možda i više osoblja", rekao je Biden novinarima danas ujutro. 

  • Svijet

  • 16. Sep. 2024  17. Sep. 2024

  • 0

Bivši američki predsjednik Donald Trump je danas okrivio sadašnjeg predsjednika Joea Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris za drugi pokušaj atentata u njegovom golf klubu na Floridi.

Podsjetimo, 58-godišnji Ryan Wesley Routh bio je jučer u grmlju uz golf teren kad su agenti tajne službe, koji su provjeravali teren ispred Trumpa, uočili puščanu cijev. Agenti su na njega zapucali, a on je odbacio automatsku pušku nalik AK-47, dva ruksaka i druge stvari te pobjegao u crnom automobilu u vlasništvu njegove kćerke. Policija ga je zaustavila na autocesti i privela.

alt

Okrivio Bidena i Harris 

Tokom intervjua za Fox News Digital, Trump je rekao da je osumnjičenik vjerovao izjavama Bidena i Harris i djelovao u skladu s njima.

"Pucaju na mene zbog njihove retorike. Kad sam ja taj koji će spasiti zemlju, a oni su ti koji je uništavaju - i iznutra i izvana", kazao je Trump. 

Time je aludirao na komentare Bidena i Harris da je Trump prijetnja demokratiji. "To su ljudi koji žele uništiti našu zemlju. Biden i Harris su stvarna prijetnja. Koriste se zapaljivim izjavama. I ja bih to mogao, puno bolje nego oni, ali to ne radim", rekao je Trump. 

alt

Zapaljive izjave Trumpa

CNN navodi kako Trump često koristi "zapaljivu" retoriku pri napadu na političke protivnike, sudije koji nadziru njegove kaznene slučajeve, tužitelje koji su podigli optužnicu protiv njega, imigrante bez dokumenata, ljude koji ne podržavaju njegovu kampanju i druge.   

Trump je također obećao odmazdu ako bude ponovno izabran za predsjednika te je u više navrata sugerirao da će upotrijebiti pravosudni sistem kao oružje kako bi procesuirao svoje političke protivnike.   

Trump je nedavno zaprijetio kaznenim progonom i "dugotrajnim zatvorskim kaznama" za izborne zvaničnike i političare koji bi mogli varati na izborima 2024. 

Donald Trump još uvijek planira prisustvovati svim prethodno zakazanim događajima kampanje za ovu sedmicu uprkos drugom pokušaju atentata, kazala su za CNN dva izvora upoznata s njegovim rasporedom. Sutra bi trebao doći u Flint u Michiganu, a u srijedu u Washington DC. 

Objavljena snimka hapšenja atentatora

Ured šerifa okruga Martin objavio je snimak hapšenja Ryana Wesleyja Routha. Federalni tužitelji podigli su optužnicu protiv osumnjičenog za pokušaj atentata na Donalda Trumpa, dan nakon što je uočen s puškom kako se skriva u grmlju na Trumpovom golf terenu u Floridi. 

Podigli su dvije optužnice povezane s nošenjem oružja protiv osumnjičenika, Ryana Routha, izvijestio je CNN, što je vjerovatno preliminarni potez koji će omogućiti vlastima da ga zadrže u pritvoru dok se ne podignu dodatne optužnice. Optužen je po dvije tačke optužnice: posjedovanje vatrenog oružja i posjedovanje vatrenog oružja s izbrisanim serijskim brojem. 

Trump, republikanski predsjednički kandidat, prošao je netaknut, ali incident je pokrenuo nova pitanja o tome kako mu se naoružani osumnjičenik mogao toliko približiti, samo dva mjeseca nakon što je drugi napadač pucao na Trumpa tokom skupa 13. jula u Butleru, Pennsylvania, okrznuvši mu uho metkom. 

Biden: Tajna služba treba više pomoći, uključujući možda i više osoblja 

"Tajna služba, koja štiti predsjedničke kandidate, treba više pomoći, uključujući možda i više osoblja", rekao je Biden novinarima danas ujutro. 

Agencija se našla pod intenzivnim nadzorom nakon ranijeg pokušaja atentata na Trumpa, što je dovelo do ostavke direktorice Kimberly Cheatle. Služba je pojačala Trumpovo osiguranje nakon napada 13. jula, u kojem su napadača ustrijelili agenti. 

alt

Vršitelj dužnosti direktora Tajne službe Ronald Rowe otputovao je jučer na Floridu, javilo je nekoliko novinskih kuća. Rowe, koji je preuzeo dužnost nakon ostavke Cheatle u srpnju, rekao je Kongresu 30. jula da se "srami" sigurnosnih propusta u ranijem napadu. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...