ZAPANJUJUĆI PRIKAZ KROZ ŠTA JE PROŠLA: Zemlja više neće nalikovati na ono što znamo (VIDEO)

Video je dio studije koju su proveli geolozi iz Australije i Kine, koji su koristili nove geofizičke podatke i poboljšani softver za simulaciju kako bi poboljšali prethodne modele Zemljine tektonske evolucije.

  • Šareni svijet

  • 17. Sep. 2024  

  • 0

Naučnici su stvorili zapanjujuću novu vizualizaciju koja prikazuje 1,8 milijarda godina kretanja Zemljinih tektonskih ploča u samo jednoj minuti. Videozapis naglašava kako se površina planeta neprestano preoblikovala tokom vremena, suprotstavljajući se uobičajenoj percepciji Zemlje kao statične, nepromjenjive kamene lopte.

Video je dio studije koju su proveli geolozi iz Australije i Kine, koji su koristili nove geofizičke podatke i poboljšani softver za simulaciju kako bi poboljšali prethodne modele Zemljine tektonske evolucije.

Sažimanjem gotovo 40% Zemljine historije u 60 sekunda, animacija počinje u 21. st., s poznatim rasporedom današnjih kontinenata: Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Azije, Afrike, Australije i Antarktike, a zatim kreće unazad kroz miione godine tektonske aktivnosti.

Nije bilo ‘dosadne milijarde’

Unutar prvih nekoliko miliona godina, animacija prikazuje kontinentalne ploče koje su se počele pomicati. Prije otprilike 200 miliona godina pojavio se superkontinent Pangea, koji je postojao u doba dinosaura.

Vremenska linija potom se nastavlja, prikazujući ranije superkontinente, kao što je Rodinija, koja je nastala prije 1,35 milijarda godina, i to nakon raspada još starijeg superkontinenta koji naučnici nazivaju Nuna.

Zanimljivo je da studija osporava dugotrajnu predodžbu da je geološko razdoblje prije između 1,8 i 0,8 milijarda godina – koje se često naziva “dosadna milijarda” – bilo vrijeme tektonske neaktivnosti. Novi model sugerira da je to doba bilo daleko dinamičnije, sa značajnom geološkom aktivnošću koja se nastavljala kroz to razdoblje.

'Amazija i Aurica’

Gledajući unaprijed, Zemljina površina nastavit će prolaziti kroz radikalne promjene. U istočnoj Africi, golemi rascjep koji se proteže kroz nekoliko zemalja mogao bi na kraju uzrokovati otcjepljenje dijela kontinenta, što bi  moglo dovesti do stvaranja novog okeana za 5 do 10 milijuna godina.

Taj će proces podijeliti Afriku na dva dijela, pružajući uvid u geološku evoluciju Zemlje koja je u toku. Još dramatičnije promjene nalaze se u dalekoj budućnosti. Naučmici predviđaju da će se novi superkontinent formirati za oko 200 miliona godina.

Predložena su dva moguća scenarija: “Amazija”, gdje se svi kontinenti osim Antarktike grupiraju oko Sjevernog pola, i “Aurica”, gdje će se kopnene mase okupiti blizu ekvatora. Iako tačan budući oblik Zemlje ostaje neizvjestan, jedno je jasno: naš planet nije statičan i njegova će se površina nastaviti pomicati milionima godina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...