"PRAVDA" PO MJERILIMA INSTITUCIJA RS-a: Povlaštenom privredniku iz Laktaša odobren reprogram duga od 10,4 miliona KM, a pacijentu iz Modriče prijete tužbom zbog 2,50 KM!

U RS-u pravda izgleda funkcioniše samo ako zaboravite ili iz nekog drugog razloga odbijete platiti 2,50 KM, a ako već želite da vas vlast zbrine onda joj ostanite "kratki" desetak miliona KM.

  • Mini market

  • 17. Sep. 2024  17. Sep. 2024

  • 0

Dvije vijesti sa dijametralno suprotnim epilogom izazvale su veliku pažnju bh. medija u posljednjih nekoliko dana. Jedna od ove dvije malo veću od druge, ali obje su vrijedne pažnje.

Prva vijest je da je nesretni muškarac iz Modriče dobio opomenu pred tužbu, jer je bolnici Sveti apostol Luka u Doboj ostao dužan 2,50 KM! Da, dobro ste pročitali – dvije i po konvertibilne marke nije platio za medicinske usluge dobojskoj bolnici što je vršiocu dužnosti direktora ove zdravstvene institucije dr. Mladenu Grajiću bilo dovoljno da „lično izda fakturu“ i ponudi, zamislite i ovo – plaćanje duga u ratama! I ako ih ne plati sve ide na sud, a znamo svi koliko koštaju sudski troškovi i koliko su sudovi u BiH opterećeni raznim drugim bitnim i nebitnim postupcima među kojima jeftinijeg, sasvim sigurno, neće biti od ovog slučaja.

Samo nekoliko dana kasnije iz Banjaluke nam dolazi još jedna informacija koju je objavio portal Capital.ba, a u kojoj se navodi da je preduzeću „Nova industrija Vrbas“ čiji je vlasnik preduzeće Niskogradnja iz Laktaša u vlasništvu Ljubomira Ćubića Vlada RS uvažila molbu za odgodu plaćanja poreskih dugova u iznosu od 10.450.000 KM, što ovu firmu stavlja na četvrto mjesto najvećih dužnika u ovom bh. entitetu. Računi ovog preduzeća, prema pisanju portala Capital su već mjesecima blokirani zbog dugova prema radnicima, entitetu i dobavljačima. No, ni to nije bila prepreka da im se odgodi plaćanje dugova, ali ni iznenađenje upućenim u rad ove firme, poput pomenutog portala koji je podsjetio da Ćubić već godinama ima povlašteni položaj kod vlasti kada je riječ o plaćanju obaveza. Kao jedan od primjera se navodi da se Nova DI Vrbas početkom godine našla na spisku strateških kupaca bukve, za šta je osnovni uslov bio – redovno izmirenje i plaćanje obaveza. Ali ni to nije sve jer je Ćubiću Vlada RS pomagala i preko Investiciono-razvojne banke RS kupujući obveznice „Niskogradnje“, a u susret mu je izlazila i kod obaveza za njegovu fabriku Nova Dipo u Bosanskoj Gradišci koja je i pored toga propala.

Dakle, u RS-u pravda izgleda funkcioniše samo ako zaboravite ili iz nekog drugog razloga odbijete platiti 2,50 KM, a ako već želite da vas vlast zbrine onda joj ostanite "kratki" desetak miliona KM.

(D. O.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...