PROFESOR NIHAD FEJZIĆ ZA „SB“: „Nadamo se da neće biti kasno za sve nas…“

Programom je definiran i aspekt mjera prevencije i zaštite društva i okoliša.

  • Kultura

  • Prije 11h  Prije 11h

  • 0

Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu – prof. dr. Zdravko Grebo (CIS), u saradnj sa UNICEF-om, predstavio je digitalnu edukacijsku platformu o klimatskim promjenama i zagađenju zraka. Platforma je nastala nakon održane Ljetne škole u julu ove godine, kada su studenti sa javnih univerziteta i maturanti srednjih škola iz cijele BiH, učili od eksperata koji su razvili studijski program o klimi i posljedicama koje izazivaju klimatske promjene.

Eksperti i mentori, ovim programom, nametnuli su važnost podizanje znanja i svijesti o ovim izazovima, razumijevanju uzroka i posljedica klimatskih promjena i zagađenja zraka, te poticanja kritičkog promišljanja i održivog ponašanja. Programom je definiran i aspekt mjera prevencije i zaštite društva i okoliša.

Sav sadržaj  je digitaliziran i uskoro će besplatno biti dostupn svim obrazovnim institucijama u BiH. Pored podizanja  svijesti,  ovo je važno  i zbog  toga da potiče i konkretnu akciju i angažman budućih generacija za održiviji svijet. Oko milijardu mladih u svijetu, osjeća posljedice ove globalne pošasti.

Pored predstavljanja digiralne platforme, fakultetima i srednjim školama koje su nominirale svoje učenike i studente da učestvuju na ovoj ljetnoj školi, prepoznavši time značaj ove inicijative, podjeljeni su prečišćivači zraka.

Donacija prečišćivača zraka, ne samo da simbolizuje zahvalnost, već i konkretan doprinos poboljšanju uslova u kojima se obrazuju budući nosioci promjena u društvu, poručio je Nihad Fejzić, direktor Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu – prof. dr. Zdravko Grebo.

- Negativne posljedice klimatskih promjena su evidentne na svakoj djelu naše planete. Nažalost, globalne akcije su slabe. Naš cilj je da djecu iz srednjih škola u BiH podučimo o svim posljedicama i mogućim rješenjima, uz nadu da ako već naše generacije nisu učinile dovoljno, da će nove generacije ovaj problem puno ozbiljnjje tretirati, prevenirati i zaustavljati. Nadamo se da neće biti kasno za sve nas, kazao je profesor Nihad Fejzić za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...