VJEROVALI ILI NE: Evo zbog čega u mjesnim zajednicama Grada Tuzla izbori još uvijek nisu mogući...

Situacija na terenu je takva jer, kako navode u Udruženju Front slobode aktivno uključenom u rješavanje izbora u mjesnim zajednicama, politički izabrani savjeti imaju sasvim drugu svrhu i ulogu.

  • Mini market

  • 18. Sep. 2024  18. Sep. 2024

  • 0

Gradsko vijeće Tuzla nije usvojilo odluku o provođenju izbora u mjesnim zajednicama, a trebali su to uraditi prije skoro tri godine. Time nastavljaju kršiti statut grada donesen u maju 2021. godine. Mještani četiri mjesne zajednice nedavno su podnijeli inicijativu da se ovo pitanje što prije riješi, jer, kako kažu, ne žele biti žrtve političkih igara.

Savjet mjesne zajednice biraju građani sa područja mjesne zajednice, demokratskim putem, na neposrednim i tajnim izborima. Svaki birač koji ima opće biračko pravo i nalazi se u centralnom biračkom spisku u mjesnoj zajednici u kojoj se vrše izbori može birati i biti biran u Savjet mjesne zajednice. Ovo predviđa član 96. Statuta Grada Tuzla donesen u maju 2021. godine, ali se ne provodi. U Dobrnji, tuzlanskoj prigradskoj mjesnoj zajednici sa oko 2300 stanovnika zbog nerada većine politički izabranih članova savjeta, napredak izostaje.

"Mi se, nažalost, bavimo komunalnom infrastrukturom, rupama na putu, odvoženjem smeća, neriješenim oborinskim padavinama i kanalizacijom. To je trebalo biti prevaziđeno prije nekih 20, 30 godina. Mi bi se danas trebali baviti kulturom, sportom, zaštitom okoliša", kaže za BHRT Ahmudin Junuzović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Dobrnja.

Situacija na terenu je takva jer, kako navode u Udruženju Front slobode aktivno uključenom u rješavanje izbora u mjesnim zajednicama, politički izabrani savjeti imaju sasvim drugu svrhu i ulogu.

"Savjeti služe samo za korištenje i prikupljanje glasova, odnosno kao ova glasačka mašinerija, a zapravo kao obični građanin ili građanka vrlo teško dolazimo do savjeta, vrlo teško predlažemo i dajemo ideje, vrlo teško se te ideje prenose ljudima koji su odgovorni za ovaj grad i ove zajednice", kazao je Adnan Gavranović, predsjednik Udruge "Front slobode" Tuzla.

Ranije je predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla Nataša Perić pojašnjavala da nije bilo političke volje za donošenje odluke o utvrđivanju izbornog procesa u mjesnim zajednicama, a gradonačelnik Zijad Lugavić da podržava da izbori u mjesnim zajednicama budu održani na demokratski način. Na svojoj posljednjoj sjednici pred početak predizborne kampanje, Gradsko vijeće Tuzla ponovo se oglušilo na obavezu koja je trebala biti ispunjena prije tri godine.

Članica Savjeta tuzlanske Mjesne zajednice Novi grad 2, Jasmina Nedžibović smatra da je mjesnim zajednicama koje i čine grad oduzeta mogućnost za razvoj.

"Osnova je da se depolitiziraju mjesne zajednice, da se izaberu tajnim glasanjem, naravno, građani i građanke koji će raditi za svoju mjesnu zajednicu, koji će pisati projekte za svoju mjesnu zajednicu i koji će aktivno učestvovati u radu i boljitku građana mjesne zajednice", kazala je Nedžibović.

Prilično je izvjesno da izbori u mjesnim zajednicama Grada Tuzla neće biti provedeni do kraja ove godine. Građani očekuju da prioritet na jednoj od prvih sjednica, poslije provedenih izbora i konstituiranog novog saziva Gradskog vijeća Tuzla, bude upravo donošenje sporne odluke koja bi to omogućila.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...