HELEZ PRIMIO VUČINIĆA: BiH i dalje može računati na svaki vid pomoći NATO-a

Razgovarano je o NATO integracijama Bosne i Hercegovine, dosadašnjim postignućima BiH, ali i preprekama na tom putu. 

  • Vijesti

  • 18. Sep. 2024  

  • 0

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je u službeni posjet primio ambasadora Vladimira Vučinića, šefa NATO Odjela za političke aktivnosti i potporu, koji je odnedavno raspoređen pri NATO štabu u Sarajevu.

Razgovarano je o NATO integracijama Bosne i Hercegovine, dosadašnjim postignućima BiH, ali i preprekama na tom putu. 

Helez je naglasio potrebu brže modernizacije Oružanih snaga BiH, posebno u kontekstu većeg opremanja oružanih snaga zemalja regije.

„Prema podacima iz Brislea, u Fondu NATO-a za DCB trenutno je na raspolaganju oko 6,5 miliona eura. Moramo raditi još više na podsticanju rasta ovog fonda,“ naglasio je ministar Helez.

Vučinić je u svome obraćanju istaknuo da BiH i dalje može računati na svaki vid pomoći Sjevernoatlantskog saveza. On je naglasio važnost sve veće političke prisutnosti NATO-a u našoj zemlji. Pohvalio je činjenicu da je BiH već bila uspješan domaćin nekoliko sastanaka NATO-a na visokoj razini te najavio da će se u tome smjeru nastaviti i dalje.

„Uvijek ćemo podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao što smo i u protekla tri desetljeća. NATO neće dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH. Znamo za sve vaše poteškoće. Važno je imati stalan politički dijalog ,“ konstatirao je Vučinić.

Sugovornici su se složili kako je bitno dobro razumjeti probleme s kojima se BiH suočava danas te kao posebno važan izdvojili rad na Programu reformi BiH i prijedlogu prvog Individualno prilagođenog programa suradnje s NATO-om za BiH (BiH-ITPP).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...