"SB" NA PRESSU KLUBA ZASTUPNIKA DF-a U PARLAMENTU FBiH: "Po izvještaju revizora nestalo oko pola milijarde KM plus..." (FOTO)

(...) zaduženja od 600 miliona KM.

  • Politika

  • 18. Sep. 2024  18. Sep. 2024

  • 6

Klub zastupnika DF-a u Predstavničkom domu PS FBiH danas je održao press konferenciju na temu deficita u budžetu FBiH.

Šef Kluba Mahir Mešalić kazao je da je i "po izvještaju revizora nestalo oko pola milijarde KM plus zaduženja od 600 miliona KM". "Imamo milijardu za koju ne znamo gdje je potrošeno. Svjedoci smo da penzioneri na ovoj inflaciji s pravom traže povećanje penzija da su novac uzeli od onkoloških pacijenata i prebacili putem tekućih transfera u kantone gdje vlada HDZ. Vlada FBiH je pogodovala Aluminiju i dobili su uvezivanje radnog staža i radnik Aluminija je 13 puta vrijedniji od radnika Krivaje ili Fortune Gračanica", kazao je Mešalić.

Mešalić je pozvao Vladu FBiH da kaže gdje je novac za onkološke pacijente. "Radi se o stotinama miliona maraka uzetih od onkoloških pacijenata, penzionera, uzetih za nabavku džipova za kupovinu zastupnika što smo upozoravali. Oni su amandmanima zadovoljavali pojedine zastupnike u Parlamentu FBiH da bi pribavili ruke za glasanje o Vladi", kazao je Mešalić.

Klub DF-a će tražiti od Tužilaštva da se uključi u ovaj proces, kao i izvještaj o izvršenju budžeta.

"Da vidimo gdje je otišao taj novac. To je novac poreznih obveznika FBiH. Imamo informaciju da je taj novac otišao za neke poluprivatne SDP projekte u Republici srpskoj i u kantone gdje vlada HDZ. Što se tiče revizorskog izvještaja, oni su utvrdili sve negativnosti prethodnih vlada i mislimo da rade svoj posao po zakonu", kazao je šef Kluba DF-a.

On je istakao kako se želi privatizirati institucija Ureda za reviziju kako bi se frizirali naredni izvještaji. Govoreći o položaju penzionera, Mešalić je potcrtao da su spremni glasati za rješenja koja bi dovela do povećanja penzija, ali da se Vlada odlučila za neke jednokratne pomoći. "To penzionerima nije dovoljno. Mi smatramo da u ove dvije naredne godine ako nastavi ovako bit će upitne penzije a kamoli da govorimo o nekom povećanju. Sve se urušava", kazao je Mešalić. 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...