RAZRAĐENI SCENARIJI: U susjedstvu spremni za vodni val na Dunavu koji se očekuje već...

U pripravnosti je i 300 hrvatskih vojnika...

  • Regija

  • Prije 20h  Prije 20h

  • 0

Razrađeni su scenariji ko i što treba činiti u trenutku prolaska vodnog vala na Dunavu kroz Hrvatsku, poručio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u Osijeku. Vrh vodnog vala u Hrvatsku bi trebao stići u srijedu.

"S obzirom na sve okolnosti u zapadnoj Europi i uzvodnim zemljama, ništa ne prepuštamo slučaju. Razrađeni su jasno scenariji tko će doći u pomoć, i na koji način, prema procjeni Hrvatskih voda, po pitanju sanacije određenih ocjeđivanja, nestabilnosti nasipa, što su inače i redovne pojave koje se događauju tijekom mjera obrane od poplave", poručio je novinarima u Osijeku generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nakon sjednice štaba Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

U pripravnosti je i 300 hrvatskih vojnika koji će biti na obližnjem području, u Našicama, Đakovu i Vinkovcima. Oni će, kako je napomenuo, od ponedjeljka biti danonoćno na raspolaganju za određene intervencije. Spremno je i milijun i pol vreća s pijeskom, a dodatno se pune i rezerve. "Svi znamo svoje uloge, učinit ćemo sve da djelujemo kao tim, da na kraju sve dobro prođe", umiruje Đuroković dodajući kako je ozbiljnost pristupa takva da 'ništa ne žele prepustiti slučaju'. Ističe i kako je u ovom trenutku sve stabilno te da je vodostaj Dunava u Batini prešao plus 450 centimetara, a sutra, u četvrtak će biti plus 500 centimetara što je razina uvođenja redovnih mjera obrane od poplave. Hrvatske vode razmotrile su i kritične tačke na rijeci Dravi kod Osijeka u odnosu na djelovanje Dunava i uspor, iako će im u fokusu biti dunavski nasipi koji moraju izdržati, prenosi Tportal.

"Oni su zaista masivni, snažni i projektirani da izdrže ovakve velike vodne valove. Puno se ulagalo u sustav obrane od poplava tako da smo uvjereni da će sve izdržati. No, sigurnost se odražava da svi budemo budni i spremni jer se uvijek mogu pojaviti neke situacije kada su potrebne dodatne intervencije", dodao je Đuroković.

Rijeka Drava, napominje, sigurno će se izliti na lijevu obalu, na šetnice, prema Tvrđavici. Dodatno su se organizirali i osigurali zoo vrt zbog mogućih procjeđivanja Drave i uspora Dunava. Vodovod Osijek spreman je po pitanju kanalizacijskog sustava kako bi reagirao u slučaju oborina, a s obzirom na izuzetno visoki vodostaj Drave i mogućih evakuacija oborinskih voda.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...