JE LI NA POMOLU PRIMIRJE: Vlada Izraela predstavila SAD-u novi prijedlog za prekid vatre

Kako prenosi Guardian, Jonathan Lis izvještava za Haaretz da je ovo izjavio zvaničnik vlade odgovoran za vraćanje talaca i nestalih osoba, Gal Hirsch.

  • Svijet

  • Prije 7h  

  • 0

Izraelski mediji izvještavaju da je Izrael podnio novi prijedlog o prekidu vatre administraciji Joea Bidena u SAD-u.

Kako prenosi Guardian, Jonathan Lis izvještava za Haaretz da je ovo izjavio zvaničnik vlade odgovoran za vraćanje talaca i nestalih osoba, Gal Hirsch.

“Svi taoci koji se drže u Gazi bili bi oslobođeni u jednoj fazi, u zamjenu za okončanje rata. Kao dio Hirschovog prijedloga, Izrael bi pristao da vođa Hamasa Yahya Sinwar, njegova porodica i hiljade operativaca po njegovom izboru napuste Gazu u treću zemlju. Prema prijedlogu, ovaj potez ne bi bio definiran kao “predaja” ili “izgnanstvo” i omogućio bi liderima Hamasa da izađu kroz siguran prolaz. Izvori upoznati sa inicijativom naveli su da se ovim potezom želi “deblokirati” ćorsokak koji je nametnula kriza u pregovorima”, navodi Haaretz.

Ranije ove sedmice je tokom posjete Kairu američki državni sekretar Antony Blinken tvrdio je da je dogovoreno 15 od 18 paragrafa sporazuma o prekidu vatre, te da je napredak postignut u posljednjih nekoliko sedmica, uprkos tome što nema znakova Izrael popušta u bombardovanju Gaze ili naznaka da bi moglo doći do oslobađanja taoca koje Hamas drži već skoro godinu dana.

Egipatski ministar vanjskih poslova Badr Abdelatty rekao je na istoj konferenciji za novinare da njegova zemlja neće prihvatiti nikakve promjene sigurnosnih aranžmana kakvi su bili prije 7. oktobra u vezi granice između Egipta i Gaze, što podrazumijeva i prelaz Rafah.

Kako navodi Guardian, čini se da je Benjamin Netanyahu insistira da Izrael mora zadržati kontrolu nad Filadelfijskim koridorom koji se proteže duž granice između Egipta i Gaze.

Izraelska vojska preuzela je kontrolu nad prelazom Rafah u maju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...