DIREKTORICA DEI-a, ELVIRA HABOTA IZ BRUXELLESA: I dalje isti zadaci za BiH na evropskom putu

Navela je i ključne zadatke za Bosnu i Hercegovinu.

  • Politika

  • Prije 5h  

  • 0

U Bruxellesu je održan sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Sastankom je u ime Evropske komisije kopredsjedavala Valentina Superti, direktorica za Zapadni Balkan u okviru Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, a u ime Bosne i Hercegovine Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije (DEI).

Na sastanku se govorilo o ispunjavanju ključnih prioriteta u okviru političkih i ekonomskih kriterija, provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i o finansijskoj pomoći Evropske unije.

Habota je u razgovoru za Hayat.ba istakla kako je ovo prvi sastanak nakon što je BiH dobila zeleno svjetlo za pristup pregovorima s Evropskom unijom.

"Ovo je dobra prilika da se pred objavu novog godišnjeg izvještaja Evropske komisije o BiH razmjene informacije o poduzetim aktivnostima, kao i o onome što bh. vlast treba uraditi da bi ocjene bile što pozitivnije", navela je direktorica Direkcije za evropske integracije.

Navela je i ključne zadatke za Bosnu i Hercegovinu.

"Ključna poruka Evropske komisije jeste da bh. vlasti trebaju nastaviti pozitivni zamah u provođenju reformi, koji je rezultirao zelenim svjetlom za otvaranje pregovora, a da bi Vijeće EU bilo u poziciji da usvoji pregovarački okvir s BiH, potrebno je da bh. vlast poduzme sve relevantne korake iz preporuke Komisije iz 2022. godine", kazala je Habota.

Ona je dodala kako je Evropska komisija pozdravila određene aktivnosti koje je BiH uradila, kao što je usvajanje nove strategije borbe protiv korupcije i nove strategije javnih nabavki.

"Komisija je kao korak koji je ključan za usvajanje pregovaračkog okvira s BiH označila, prije svega, usvajanje novog zakona o VSTV-u, zakona o sudovima BiH i poduzimanje odlučujućih koraka za jačanje prevencije i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Pozvala je vlast i na usvajanje zakona o graničnoj kontroli, te strategije upravljanja granicom", istakla je Habota.

Daljnji napredak potrebno je ostvariti najkasnije do objave novog godišnjeg izvještaja o BiH, koji se očekuje u oktobru, i koji će Komisiji biti prilika kako za novu ocjenu urađenog, tako i za eventualno predlaganje usvajanja pregovaračkog okvira s Bosnom i Hercegovinom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...