GRADONAČELNICA BENJAMINA KARIĆ NA OTVARANJU SPOMEN-SOBE POSVEĆENE UBIJENOJ DJECI SARAJEVA: "Ovo je jedinstveno mjesto sjećanja, pamćenja i opomena" (FOTO)

"Sarajevski Spomenar je postao dio JU „Gradski muzeji“, i biće otvoren za sve sugrađane i goste grada", objavila je gradonačelnica Sarajeva.

  • Vijesti

  • Prije 8h  Prije 8h

  • 0

"Danas smo otvorili Spomen-sobu posvećenu ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine", napisala je na svom Facebook profilu gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. 

"Zajedno sa Spomen-obilježjem, podignutim u neposrednoj blizini, predstavlja jedinstveno mjesto sjećanja, pamćenja i opomene.Svaka izložena fotografija i crtež, svaka igračka, svaki trag djetinjstva nosi u sebi potresnu priču i bolnu istinu. 

Sarajevski Spomenar je postao dio JU „Gradski muzeji“, i biće otvoren za sve sugrađane i goste grada", objavila je gradonačelnica Sarajeva. 

Muzej "Sarajevski spomenar" od danas ponosno čuva uspomenu na 1.601 nevino ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva. Taj posebni prostor, koji odiše tugom i gubitkom, kroz pisma, igračke, crteže, spomenare i odjeću, od danas će neizbrisivo podsjećati na onu djecu koja su ubijena tokom jedne od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i najduže opsada jednog glavnog grada ikada.

Muzej se nalazi na adresi Džidžikovac 3, a zaživio je zahvaljujući Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva. Predsjednik tog udruženja Fikret Grabovica smatra da je postavka specifična i posebna, nešto što do sada nije viđeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...