VOZAČI U NJEMAČKOJ SU UPOZORENI: Zbog ovih guma od 1. oktobra možete biti kažnjeni, jer određene...

(...) gume se više neće računati kao odobrene zimske gume.

  • Auto

  • Prije 6h  Prije 6h

  • 0

Ljeto je pri kraju, a mnogi vozači u Njemačkoj već zakazuju termin u radionici za nadolazeću promjenu guma. Ali od 1. oktobra 2024. određene se gume više neće računati kao odobrene zimske gume, navode njemački mediji.

Gume sa simbolom "M + S" (označava blato i snijeg, njem. Matsch und Schnee) više se ne računaju kao zimske gume. Za njih postoji prelazni aranžman do kraja septembra. Do tada se smatraju prikladnima za zimu ako su proizvedene prije 1. januara 2018. godine, piše Fenix Magazin.

M+S gume koje su kasnije proizvedene nisu službeno odobrene kao zimske gume. Od oktobra u zimskim uvjetima smiju se koristiti samo gume sa simbolom Alpine. Razlog: proizvođači guma mogli su otisnuti simbol M+S na svoje modele bez testiranja kvalitete, no stroži propisi vrijede za gume s novijim simbolom Alpine.

Onom ko od oktobra u zimskim uvjetima koristi neodgovarajuću gumu prijeti kazna od 60 eura i kazneni bod u vozačkoj - baš kao i s ljetnim gumama. Od vlasnika vozila tražit će se i 75 eura iako nije bio za volanom. Tu je i kazneni bod u vozačkoj.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...