MINISTAR LAKIĆ DEMANTIRAO REVIZORE: "Subvencije Aluminiju isplaćene su u skladu s procedurama!"

Ministarstvo tvrdi da transfer sredstava nije sporan, no Federalni revizori tvrde da Aluminij nije ispunjavao uvjete za isplatu subvencija.

  • Društvo

  • Prije 5h  

  • 0

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije reagiralo je na prozivke brojnih novinara o isplati subvencija u Aluminiju Mostar. Ministarstvo tvrdi da transfer sredstava nije sporan, no Federalni revizori tvrde da Aluminij nije ispunjavao uvjete za isplatu subvencija.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da su nepotpune i netačne informacije koje su se pojavile u vezi s programom subvencioniranja uvezivanja staža u koji je uključen i Aluminij doo iz Mostar. Ministarstvo navodi da je Aluminij i prethodnih godina dobijao od Vlade FBiH značajna sredstva u iznosu od preko 1,7 miliona KM, ali da ti raniji tranferi nisu izazvali medijsku pažnju.

“Aluminiju su još od 2018. godine, svake godine uredno uplaćivana sredstva za izmirenje duga po osnovu uplata za PIO/MIO. Želimo jasno istaći da u 2023. godini, Aluminij ni po jednom kriteriju nije među prve tri kompanije kojim su doznačena sredstva. Jasno je svima zašto je baš ova kompanija izazvala toliko zanimanje", navode iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kojim rukovodi SDP-ov ministar, Vedran Lakić.

"Valja naglasiti da je Vlada Federacije BiH prvi Program subvencioniranja doprinosa usvojila 2012. godine, ali da se odnosio isključivo na javna preduzeća. Izmjenama kriterija i uslova iz 2018. omogućeno je i privatnim preduzećima da apliciraju i koriste ova namjenska sredstva. Pošto to očito nije bitno, jer je bilo važno ukazati kako se navodno ide na ruku radnicima Aluminija zbog političkog utjecaja, želimo jasno istaći da u 2023. godini, Aluminij ni po jednom kriteriju nije među prve tri kompanije kojim su doznačena sredstva. Jasno je svima zašto je baš ova kompanija izazvala toliko zanimanje", navode iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Dodaju da je Aluminij prošle godine dobio subvenciju u iznosu od 300 hiljada KM, dok je za vrijeme prethodne Vlade za tri godine dobio preko 1,7 miliona KM. Jasno je valjda svima, ističu iz resornog ministarstva, “zašto tada to nije bilo interesantno, kao i zašto sada jeste”.

Budući da je i Slobodna Bosna objavila informaciju koju pokušava demantirati Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, još jednom napominjemo da smo prenijeli stav Federalnih revizora a ne vlastiti sud. Federalni revizori su utvrdili da Aluminij u 2023. godini nije ispunjavao uslove za dodjelu subvencija ali je uprkos tome dobio više od 300 hiljada KM.

alt

Revizori su svoj Izvještaj po službenoj dužnosti poslali nadležnom tužilaštvu koje će u konačnici ocijeniti je li transfer Aluminiju bio u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...