DODIKOV ČOVJEK ŽESTOKO KRITIKOVAO ČOVIĆEVU PULENKU: "Krišto nije imala saglasnost da potpiše deklaraciju u Dubrovniku"

"Bićemo primorani da podnesemo određene prijave protiv Borjane Krišto", poručio je Staša Košarac

  • Politika

  • 12. Okt. 2024  12. Okt. 2024

  • 0

"Borjana Krišto (HDZ BiH) nije imala saglasnost da u Dubrovniku potpiše Deklaraciju Samita 'Ukrajina i Jugoistočna Еvropa''. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine to nije razmatralo, a još manje joj dalo podršku", poručuje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD), prenosi ATV.

Saglasnost nije dobila ni od Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je jedino nadležno za vanjsku politiku, pa je u Dubrovniku Krišto mogla da govori u lično ime, jer u ime RS niti Bosne i Hercegovine, bez saglasnosti, ne može da se izjašnjava. 

"Bićemo primorani da podnesemo određene prijave protiv Borjane Krišto, jer je nedopustivo, licemjerno i nekorektno da izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima o kojima konsenzus u Bosni i Hercegovini ne postoji. Krišto je možda mogla u lično ime istupati u Dubrovniku u vezi sa ukrajinskim sukobom, ali nedopustivo je da u ime Bosne i Hercegovine govori o 'ruskoj agresiji'. To nije stav RS, niti njenih predstavnika na zajedničkom nivou. Samim tim, to nije zvaničan stav Bosne i Hercegovine. Borjana Krišto ne govori, niti može govoriti u ime nas iz RS“, kaže zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Jednostrano iznošenje stavova po ovom pitanju nije prvi put, upozoravaju analitičari. U konkretnom slučaju, Borjana Krišto je mogla stati iza Deklaracije jedino da je imala saglasnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da nije, jednostrani potezi poput ovog samo dodatno usložnjavaju odnose u Bosni i Hercegovini.

"Ako uzmemo u obzir da je Predsjedništvo BiH to koje vodi spoljnu politiku u suštini bi trebalo na tom nivou da se usaglašavaju politike u vezi s tim, to je do sada izostalo, nije se desilo jer mi imamo jasne stavove tako da i ovo što smo vidjeli u Dubrovniku je u skladu sa svim onim što smo imali u prethodne dvije godine a to je jednostrano iznošenje stavova“, kaže Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne studije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...