POČETNA CIJENA MILION DOLARA: Rijetka kopija Ustava SAD-a ide na aukciju; To je jedna od...

Aukcijska kuća Brunk Auctions prodaje ovu kopiju, za koju se smatra da je jedina te vrste u privatnim rukama. Već je postavljena minimalna ponuda od milion dolara. Ne postoji minimalna cijena koja mora biti dostignuta.

  • Šareni svijet

  • Prije 2h  Prije 2h

  • 0

Rijetka kopija Ustava Sjedinjenih Američkih Država, štampana prije 237 godina i poslata državama na ratifikaciju, biće prodata na aukciji u četvrtak uveče u Sjevernoj Karolini.

Aukcijska kuća Brunk Auctions prodaje ovu kopiju, za koju se smatra da je jedina te vrste u privatnim rukama. Već je postavljena minimalna ponuda od milion dolara. Ne postoji minimalna cijena koja mora biti dostignuta.

Ova kopija je štampana nakon što je Ustavotvorna konvencija završila izradu predloženog okvira za vladu nacije 1787. godine i poslala ga Kongresu tadašnje neefikasne prve američke vlade pod Člancima konfederacije, tražeći od njih da ga pošalju državama na ratifikaciju od strane naroda, piše AP.

To je jedna od otprilike 100 kopija koje je štampao sekretar tog Kongresa, Charles Thomson. Poznato je da još uvijek postoji samo osam primjeraka, a ostalih sedam su u javnom vlasništvu.

Thomson je vjerovatno potpisao dvije kopije za svaku od originalnih 13 država, čime ih je suštinski certifikovao.

Nije poznato šta se desilo s dokumentom koji ide na aukciju od trenutka kada ga je potpisao Thomson pa do 2022. godine.

Prije dvije godine, jedna imovina u Edentonu, na istoku Sjeverne Karoline, koja je nekada bila u vlasništvu Samuela Johnstona, očišćena je. Johnston je bio guverner Sjeverne Karoline od 1787. do 1789. godine i nadgledao je državnu konvenciju tokom svoje posljednje godine na funkciji, koja je ratifikovala Ustav.

Kopija je pronađena u niskom metalnom ormariću sa dvije ladice, u dugo zanemarenoj sobi prepunoj starih stolica i prašnjave police s knjigama, prije nego što je stara Johnstonova kuća sačuvana. Dokument je bio široki list koji se mogao presaviti jednom poput knjige.

Uz Ustav na ovom širokom listu, štampanom s prednje i zadnje strane, nalazi se i pismo Georgea Washingtona, koji traži ratifikaciju. U pismu je priznao da će morati doći do kompromisa i da će prava koja su uživale države morati biti predana u korist dugoročne stabilnosti nacije.

Zvaničnici aukcije nisu sigurni koliko bi dokument mogao postići jer ima vrlo malo sličnih predmeta za poređenje. Posljednji put kada je prodana kopija Ustava poslana državama, cijena je iznosila 400 dolara 1891. godine. Godine 2021. Sotheby's iz New Yorka je prodao jednu od samo 14 preostalih kopija Ustava, štampanu za Kontinentalni kongres i delegate Ustavotvorne konvencije, za rekordnih 43,2 miliona dolara, što je najviša cijena za neku knjigu ili dokument.

Ostali predmeti na aukciji u Ashevilleu uključuju prvi nacrt Članaka konfederacije iz 1776. godine i Dnevnik konvencije Sjeverne Karoline iz 1788. godine u Hillsboroughu, gdje su predstavnici dvije sedmice raspravljali o tome da li bi ratifikacija Ustava stavila previše moći u ruke nacije, umjesto država.

Aukcija je prvobitno bila zakazana za 28. septembar, ali je odgođena nakon što je uragan Helene izazvao katastrofalnu štetu u Ashevilleu i ostatku planinskog dijela Sjeverne Karoline.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...